Odorheiu Secuiesc va organiza în luna iulie festivalul handbalului

0
245

Federaţia Ungară de Handbal (MKSZ) va organiza, în luna iulie, la Odorheiu Secuiesc, festivalul handbalului şi al culturii Bazinului Carpatic. Evenimentul a fost anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la Odorheiu Secuiesc, de către organizatorii locali şi cei din Ungaria. După cum a anunţat Árpád Jakab, organizatorul principal, turneul de handbal al Bazinului Carpatic şi Festivalul cultural se vor desfăşura în perioada 9-13 iulie. Evenimentul face parte din seria de evenimente dedicate anului solidarităţii naţionale, organizate cu ocazia centenarului dictatului de la Trianon. Organizatorii au avut ca obiectiv faptul că sportul ajută nu numai la menţinerea sănătăţii, ci şi la consolidarea comunităţii şi identităţii, transmite MTI.

István Juhász, coordonatorul Centrului Academic al MKSZ, a declarat că turneul va fi deschis pentru echipe de tineret cu jucători născuţi între 2006-2007. Pe lângă echipele din marile cluburi ungare din grupa de vârstă corespunzătoare, vor participa şi echipe din Voivodina, Partium şi Transilvania. Potrivit planurilor, aproximativ 450 de copii vor sosi la Odorheiu Secuiesc.

András Novák, directorul operativ al MKSZ, a vorbit despre faptul că federaţia a organizat multe competiţii la nivel european în perioada care a trecut şi va mai organiza şi în următorii ani, dar acum pregătesc cu cea mai mare plăcere festivalul de la Odorheiu Secuiesc intitulat “Fără frontiere – festivalul handbalului şi al culturii” pentru că acesta este o noutate şi pentru federaţie. El a menţionat, de asemenea, că în cadrul evenimentului va avea loc un meci de gală în care echipa All Star,
formată de Ferenc Illyés, originar din Odorheiu Secuiesc, va întâlni echipa locală Szejke SK din liga secundară românească.

Illyés, în prezent jucător la echipa de handbal Grundfos Tatabánya KC, a vorbit prin Skype de la Berlin, unde echipa sa joacă joi în Cupa EHF. Acesta a dezvăluit că a invitat la Odorheiu Secuiesc vedete, pe care publicul local, probabil, le cunoaşte doar de la televizor.

Attila Ballai, directorul general responsabil pentru sport în cadrul Fundaţiei Central-Europene pentru Presă şi Media (KESMA), a declarat la conferinţă de presă că sportul este cel mai eficient mijloc de unificare spirituală naţională. Acesta a anunţat că Ungaria se pregăteşte să găzduiască în 2021, la Budapesta, Jocurile Mondiale ale Maghiarilor. Pe parcursul competiţiei, care se va desfăşura pe parcursul a şase zile, sportivi maghiari din întreaga lume vor concura în peste 10 discipline sportive. Astfel, el consideră că festivalul de handbal şi cultural de la Odorheiu Secuiesc va fi unul dintre precursorii acestei competiţii mondiale.

Árpád Jakab, organizatorul principal al evenimentului a mai adăugat că, pe lângă competiţia sportivă, vor oferi şi o experienţă culturală atât pentru participanţi, cât şi pentru public. Concertele, spectacolele teatrale, competiţiile de gătit, respectiv concursurile de cunoştinţe privind maghiarii şi istoria locală vor oferi un aspect de festival evenimentului dedicat handbalului.

În cadrul conferinţei de presă, Árpád Gálfi, primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, şi András Novák au semnat un acord de cooperare privind organizarea evenimentului.

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here