Vești de la Spitalul Județean: a primit acreditare pentru pregătirea rezidenților și i-a fost înnoit blocul alimentar

0
241

Foto: Milik Szilárd Zsolt

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost acreditat pentru pregătirea rezidenților – a anunțat luni, 10 februarie 2020 conducerea instituției. Tot azi a fost prezentat și blocul alimentar înnoit a spitalului, transmite Kiss Edit, referent de presă.

„Am onoarea să vă anunț, că Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost acreditată de către Ministerul Sănătății pentru pregătirea rezidenților. În spitalul nostru vom forma rezidenți în 19 specialități” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului. A precizat, încă nu se cunosc regulile referitoare la modalitatea de formare a tinerilor medici. „Faptul că vom pregăti rezidenți în Miercurea Ciuc înseamnă că o să avem formare profesională medicală. Dacă  avem rezultate și în cercetarea științifică, ajungem foarte aproape de obținerea categoriei a 2-a” – a apreciat managerul.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică, directorul de cercetări a spitalului a considerat că aceasta este un moment istoric pentru spital. „Este foarte important faptul că ne aflăm în lista celor 31 de spitale non-universitare care pot pregăti rezidenți. (…) În urmă cu ani de zile, când împreună cu cei de la conducerea consiliului județean am stabilit strategia de transformare a spitalului, am considerat că este criteriul cel mai greu de obținut” – a spus medicul.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine se află spitalul a concluzionat, acreditarea ca centru de pregătire pentru rezidenți este un pas important în drumul spre a deveni spitalul clinic al regiunii, spital de categoria a 2-a. „Ca și Consiliu Județean trebui să ne mișcăm repede să construim mai multe locuințe de serviciu pentru medicii tineri. Consiliul local Miercurea Ciuc ne-a promis un teren pentru acest scop, așteptăm concretizarea acestei oferte. Trebui să întâmpinăm specialiștii tineri, ca să aibă încrederea că aici se vor simții bine, vor avea posibilități și vor avea parte de o pregătire adecvată” – a spus Borboly Csaba.

Foto: Milik Szilárd Zsolt

Investiție oportună în blocul alimentar

În spital a fost prezentat luni blocul alimentar și sala de mese pentru personal reînnoite. „A fost oportună această investiție și am considerat important ca din investițiile efectuate anul trecut în spital să beneficieze și blocul alimentar. Am cumpărat și instalat trei mașini de gătit și trei marmite. A fost înnoit sistemul de ventilație, s-a asigurat circuitul igienic necesar pentru siguranța alimentelor. Secțiile externe ale spitalului primesc mâncarea porționat, în caserole de unică folosință, această modalitate de servire va fi introdusă treptat și pe celelalte secții. Introducem schimbări nu numai în modalitatea de pregătire a mâncării ci și în meniuri” – a detailat managerul.

Directorul economic al spitalului a prezentat, în anul 2019 s-au cheltuit 376 498 lei pentru renovarea, echiparea blocului alimentar și amenajarea sălii de masa pentru personal. Au fost cumpărate și instalate trei mașini de gătit în valoare de 68 mii lei, iar cele trei marmite de inox au costat aproape 71 mii lei. Au cumpărat șase mese inox pentru pregătirea mâncării, dotate cu spații de depozitare, în valoare de aproape 29 mii lei. Valoare sistemului de ventilație se ridică la 202 233 lei.

Președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba a considerat că s-a luat o decizie bună atunci, când nu s-a externalizat bucătăria spitalului. „Am citit că medicamentul viitorului este mâncarea. Alimentele sănătoase ajută vindecarea și vom încerca în viitor ca spitalul să colaboreze cu producătorii locali” – a conturat Borboly Csaba.

Participanții la conferința de presă au vizitat bucătăria înnoită a spitalului, unde în fiecare zi se pregătesc mai multe sute de porții de mâncare pentru pacienți și personal.

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here