Lucian Onea, pus in asteptare de catre CAB

0
472

Fostul procuror DNA Lucian Onea (foto) a fost pus in asteptare de catre Curtea de Apel Bucuresti in procesul in care l-a dat in judecata pe Calin Nistor, seful parchetului anticoruptie, pe Procurorul General, dar si CSM.

In martie 2019, Lucian Onea a deschis actiunea la CAB prin care cerea “anulare act administrativ ordin nr. 12/16.01.2019”, parati fiind DNA, Calin Nistor, Procurorul General al Romaniei, dar si Consiliul Superior al Magistraturii.
Marti, 28 ianuarie 2020, instanta a decis:
“Avand in vedere faptul ca prin Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti nr. 1/21 ianuarie 2020, s-a hotarat, cu unanimitate, ca iminenta abrogare a dispozitiilor legale care consacra pensia de serviciu pentru judecatori, este de natura a incalca independenta si a afecta statutul constitutional al acestora, motiv pentru care s-a hotarat suspendarea activitatii de judecata incepand cu data de 22 ianuarie 2020 si pana la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistratilor”.
Astfel, urmatorul termen in dosarul 1331/2/2019 va avea loc in data de 24 martie 2020.
Reamintim ca procurorul Lucian Onea a fost trimis in judecata in 2019 de catre SIIIJ, alaturi de ex-procurorul Mircea Negulesacu, in prezent exclus din magistratura, printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea Adina Florea. Trimiterea in judecata a lui Onea si Negulescu, acesta din urma exclus intre timp din magistratura, a avut loc in dosarul deschis ca urmare a plangerii penale formulate de fostul deputat Vlad Cosma. Este vorba despre cazul “Serghei Petrus”.
Iata comunicatul SIIJ privind trimiterea in judecata a lui Lucian Onea si Mircea Negulescu:
„Procurorii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Onea Lucian Gabriel, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si Negulescu Mircea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In rechizitoriul intocmit in cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in instrumentarea a doua dosare penale, in calitate de procuror de caz, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denuntator sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul.
De asemenea, in calitatile mentionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectiva procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata. Totodata, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator.
In rechizitoriu, se mai retine ca inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in mod repetat, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, a unui denunt si a unor tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari”.
Sursa : Lumea Juridica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here