Ședinţa anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

0
451

La Centrul Eparhial din municipiul Miercurea-Ciuc, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, s-a desfăşurat sâmbătă, 18 ianuarie 2020, şedinţa anuală de lucrua Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în Catedarala Episcopală cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” de către Preasfinţitul Părinte Andrei împreună cu Preacuvioși Părinți Stareți, membrii Permanenţei Consilului Eparhial, Preacucernicii Părinţi Protopopi şi membrii clerici ai Adunării Eparhiale, la care au asistat membrii mireni ai acestui organ deliberativ al Eparhiei, alături de credincioşi din municipiul Miercurea Ciuc.

Cu binecuvântarea Ierarhului, Preacucernicul Pr. Budeanu Vasile, consilier eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură în legătură cu darul credinței și lucrarea acestuia în ogorul Sfintei Biserici de către cler și popor în perspectiva dobândirii cerescului dar al mântuirii.

În continuare, în Sala de Ședinţe „Miron Patriarhul” a Centrului Eparhial au fost citite rapoartele pe sectoare,care au reflectat complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul Eparhiei noastre în anul care a trecut.

Plenul Adunării Eparhiale a luat act de amploarea lucrărilor așezămintelor monahale, unităților parohiale, protopopești și de la Centrul Eparhial, de activităţile culturale, misionare, administrativ-bisericeşti, programele social-filantropice și proiectele educative cu tineriidesfăşurate în anul 2019, an în care Eparhia Covasnei și Harghitei a împlinit 25 de ani de la înființare.

După ce rapoartele citite au fost aprobate de către Plenul Adunarii Eparhiale, au urmat căteva luări de cuvânt, unde s-au evidențiat Dl. Proca Ion – Prefectul Județului Harghita, Dl. Glodeanu Cristinel – Inspector General adjunct al ISJ Harghita, PC Pr. Apostol Dumitru – Protopopul Protopopiatului Călimani, PC. Pr. Milu Iustin, șef Complex Hotelier Bradul-Covasna, Dl. Lăcătușu Ioan – directorul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, Dl. Filip Constantin de la Parohia Sfântu Gheorghe VI, Dl.  Roman Nicolae de la Parohia Mărtănuș și Dl. Dobrean Teodor Constantin de la Parohia Gheorghieni II. În toate aceste luări de cuvânt au fost apreciate realizările Episcopiei.

În privința propunerilor de viitor s-a avut în vedere continuarea proictelor administrativ-gospodărești, culturale și sociale existente în derulare, precum și identificarea unor măsuri de dinamizare a pastorației familiei ținând cont de faptul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2020 ca „An omagial al pastorației părinților și copiilor”.

În acest sens Episcopia noastră va elabora o programă de catehezăpentru copii, tineri, adulți și vârstnici adaptată la nevoile actuale ale vieții Bisericii și va pune la dispoziția preoților acest instrument de lucru din punct de vedere pastoral-misionar.

De asemenea, se va avea în vedere înființarea de asociații comunitare și de tineret în cele două județe ale Eparhiei pentru păstrarea identității spirituale, culturale și identitare românești în contextul actual tot mai marcat de pierderea acestor valori, precum și întocmirea și publicarea de monografii a parohiilor și a satelor în vederea valorificării fondului arhivistic al unităților bisericești.

În încheiere, Ierarhul a adresat mulţumiri membrilor Adunării Eparhiale, Prefecturilor și Consiliilor Judeţene din Covasna, Harghita și Brașov, precum și Consiliilor locale din județele Covasna și Harghita și tuturor celor care au sprijinit lucrarea Episcopiei Covasnei și Harghitei în decursul anului 2019.

Lucrările prezentei sesiuni s-au încheiat cu o agapă creștină la Centrul Eparhial.

Sursa: episcopiacvhr.ro

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here