Iranul, gata de război – gest în premieră

0
75

Iranul a sugerat că se pregăteşte de un „război sângeros”, după ce generalul său Qasem Soleimani a fost ucis în Irak urma unui atac cu dronă al Statelor Unite ale Americii.
Iranienii au dat un semnal serios în acest sens arborând pentru prima dată în istorie steagul roşu deasupra unei moschei considerată loc sacru.
Arborarea steagului roşu simbolizează începerea unui „război sângeros” în cultura arabă, a scris presa străină. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.
Generalul Gholamali Abuhamzeh, citat vineri de agenţia de ştiri Tasnim, a declarat că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice şi a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.
„Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident şi un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. … Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. … Aproximativ 35 de ţinte americane din regiune, precum şi Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră”, a spus el.
Atac asupra americanilor și în alte zone ale lumii
Combatanţi ai unei grupări islamiste somaleze shebab au lansat duminică un atac împotriva unei baze militare utilizate de forţe americane şi kenyene din Lamu (în nordul Kenyei), potrivit unui responsabil local kenyan, citat de AFP.
„Atacul a fost respins”, a afirmat Irungu Macharia, adăugând că a fost revendicat de insurgenţii shebab, afiliaţi Al Qaida.
El a mai spus că acest atac a fost efectuat înainte de venirea zorilor împotriva bazei cunoscute sub numele de Camp Simba şi că o „operaţiune de securitate este în curs” de desfăşurare, fără a preciza totuşi dacă au existat victime.
Combatanţii shebab au revendicat responsabilitatea atacului într-un comunicat, afirmând că au „reuşit să ia cu asalt baza militară puternic fortificată şi au preluat controlul efectiv asupra unei părţi a acesteia”.
Gruparea a declarat că există victime kenyene şi americane, dar aceste afirmaţii nu au putut fi confirmate pentru moment.
Aceeaşi grupare a adăugat că acest atac se înscrie în cadrul campaniei sale întitulate „Al-Quds (Ierusalim) nu va fi niciodată iudaizat” – termen pe care l-au utilizat pentru prima oară în cursul unui atac împotriva complexului hotelier Dusit din Nairobi în ianuarie 2019, soldat cu 21 de morţi.
Combatanţii shebab au comis mai multe atacuri la scară largă în interiorul Kenyei, afirmând că acţionau în chip de represalii pentru trimiterea de trupe kenyene în Somalia în 2011 pentru a lupta împotriva grupării, precum şi pentru a viza interese străine.
În pofida costisitoarelor eforturi internaţionale pentru a-i combate , miliţiile shebab au efectuat sâmbătă unul dintre atacurile cele mai sângeroase ale deceniului în Somalia, provocând moartea a 81 de persoane în explozia unui vehicul capcană la Mogadiscio. (Ioana Radu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here