E groasă: Instanțe zic că trag obloanele

0
693

Curtea de Apel București anunță, oficial, că începând de luni suspendă pe termen nedeterminat activitatea instanței în cazul în care Guvernul își menține intenția în privința sporului pentru condiții vătămătoare și a pensiilor magistraților.
Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa de vineri a dezbătut intenția Guvernului de a „afecta stabilitatea financiară a magistraților”.
„Anunţatele intenţii ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum şi de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor, reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa constantă”, transmite Curtea de Apel București printr-un comunicat de presă.
Curtea condamnă pozițiile publice precum aceea „dacă nu ne convine putem părăsi sistemul”, și spune că sunt de natura a leza demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat şi de a rupe echilibrul care trebuie să existe între cele trei puteri.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti solicită autorităților „ca indiferent de climatul social și politic, să dea dovadă în discursul public şi în activitatea desfăşurată de echilibru și prudență, nicio împrejurare neputând justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției”.
Drept urmare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis în Adunarea Generală ca în măsura în care puterea judecătorească nu va fi recunoscută ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului, iar Guvernul îşi va menţine intenţia de a afecta drepturile salariale ale judecătorilor, dar şi ale întregului personal din justiţie, începând cu data de 23 decembrie, activitatea instanţei va fi suspendată, pe timp nelimitat, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală.
Și judecătorii din cadrul Tribunalului Galați au decis, vineri, suspendarea activității instanței până când Guvernul va decide să renunțe la modalitatea de aplicare și calculare a sporului pentru condiții vătămătoare, precum și la eliminarea pensiei de serviciu. Decizie similară a fost și la Prahova.
Potrivit Tribunalului Galați, Adunarea Generală a Judecătorilor Galați, convocată vineri a decis suspendarea activității instanței și soluționarea doar a cauzelor urgente, respectiv cele stabilite de aplicația Ecris și de hotărâri ale Colegiului de Conducere, precum și pronunțarea cauzelor rămase în pronunțare în această perioadă.
Suspendarea intră în vigoare vineri și este valabilă „până la renunțarea publică de către Guvern a modalității de aplicare și calculare a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, precum și cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu, atât pentru judecători, cât și pentru personalul auxiliar de specialitate”.
Potrivit comunicatului transmis de Tribunalul Galați, Adunarea Generală a Judecătorilor Galați este de acord că pensia în plată a personalului din justiție nu ar trebui să fie mai mare decât salariul avut anterior pensionării.
Totodată, judecătorii din Galați solicită CSM să adopte o poziție cu privire la măsurile fiscale propuse în ultima perioadă, urmând să se dispună convocarea tuturor Adunărilor Generale ale Judecătorilor ale instanțelor din țară pentru adoptarea unei forme unitare de protest.
De asemenea, prin hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, s-a stabilit ca, începând de vineri, activitatea de judecată să fie suspendată „ca urmare a propunerilor legislative de natură să afecteze independenţa sistemului de justiţie şi pentru eliminarea imixtiunilor politice”.
Și în acest caz vor fi soluționate cauzelor urgente.
„Durata suspendării, decisă prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, va fi reevaluată la începutul lunii ianuarie 2020 în funcţie de respectarea climatului de independenţă necesar înfăpturirii actului de justiţie în condiţii optime şi în beneficiul cetăţenilor”, spun reprezentanții Tribunalului Prahova.
Curtea de Apel București anunță, oficial, că începând de luni suspendă pe termen nedeterminat activitatea instanței în cazul în care Guvernul își menține intenția de a tăia drepturile salariale ale magistraților. Excepție fac măsurile preventive.
Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa de vineri a dezbătut intenția Guvernului de a „afecta stabilitatea financiară a magistraților”.
Comisia de muncă a Camerei Deputaților a decis săptămâna aceasta eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, dar proiectul nu a mai ajuns să și fie dezbătut și suspus la vot în plenul Camerei. (I.R.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here