Reacţia lui Adrian Năstase: „Un gest meschin”

0
129

Adrian Năstase a afirmat că gestul lui Klaus Iohannis de a retrage toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale reprezintă „un gest meschin”. Fostul premier a adăugat că Iohannis ar trebui să topească, în acest caz, și toate decretele semnate de el în perioada 2000-2004.
„ Klaus Iohannis a început să construiască -România normală-, anunțând că a decis să-mi retragă ordinul -Steaua României-, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun. (…) La sugestia unor -păsări migratoare- și a unor talibani ideologici, Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioadă 2000-2004, a decorațiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităti străine, decrete contrasemnate de mine. Românii mi-au acordat insă -decorația- lor, în condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri că și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis”, a scris Năstase, pe blogul personal.
Fostul premier a adăugat că retragerea decorației sale primite în 2002 nu va putea fi ștearsă din cărțile de istorie.
„ O eventuală retragere a decorației primite de mine în 30 noiembrie 2002, -pentru întreagă activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competență și abnegația dovedite în actul guvernării-, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO și UE, modernizarea și creșterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte”, a completat Năstase.
El susține că deciziile privind condamnările sale din 2012 și 2014 au avut scopuri politice cunoscute.
„Condamnarea mea în 2012 că și cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin „rationamente logico-juridice” și în lipsă unor probe directe în Dosarul afișelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior de Trezoreria americană. Chiar și Băsescu, somat de clienții săi politici (cunoscuții „intelectuali”) să-mi retragă decorația (legea oferă președintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat să spună „Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (știa el ce spune). Năstase nu și-a vândut țara. Electoratul îți poate ierta asta”, a completat Năstase.
În încheiere, fostul premier precizează că nu consideră că decizia lui Klaus Iohannis de a-i retrage decorația are justificare.
„ Mi se pare interesant faptul că în anul în care am primit ordinul -Steaua Romaniei- (30 noiembrie 2002), am semnat cu Iohannis cunoscutul Parteneriat – la 13 iunie 2002, deci cu doar câteva luni înainte. Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 și după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei naționale, intenția de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi aștepta contrasemnarea de către premier și publicarea în Monitorul oficial pentru a lua măsurile cuvenite”, a conchis Adrian Năstase, pe blogul său personal.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că a decis să retragă toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale, inclusiv a fostului Adrian Năstase, acțiunea urmând să fie finalizată în scurt timp.
”Da și pot să vă spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naționale, am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp, și veți primi prin intermediul departamentului comunicare exact lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a declarat Klaus Iohannis. (R.C.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here