Din culisele PSD: „S-a răzgândit după discuția cu Iohannis”

0
72

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a povestit joi că relația sa cu Viorica Dăncilă s-a deteriorat când i-a cerut acesteia să nu organizeze congres al partidului în acest an și să nu candideze la președinție. El susține că, deși inițial Dăncilă a acceptat, fostul premier s-a răzgândit după ce a avut o discuție cu Klaus Iohannis.
”Am rugat-o pe doamna Dăncilă două lucruri: 1 – să nu facem congres în 2019, să facem congres în ianuarie-ferbruarie 2020, şi 2 – i-am spus doamnei Dăncilă să nu candideze, acum pot să vă spun public lucrul ăsta. Am bătut palma, pot să spun aşa, adică doamna a fost de acord, şi mai continui puţin, dar o să mă şi opresc undeva, pentru că mariajul ăsta al nostru a durat foarte puţin, 7-8 zile cred că a durat.
Am fost la Cotroceni, cu privire la consultare pe votul din Diaspora în formula Dăncilă-Fifor-Stănescu-Ciolacu-Teodorovici, cred. După zece minute, domnul preşedinte a rugat-o pe doamna prim-ministru Dăncilă, în funcţie, că vrea să stea de vorbă cu dumneaei tete-a-tete câteva minute. Întâlnirea cred că a durat 20 de minute, dacă nu juma’ de oră. Ajungând la Parlament, doamna Dăncilă mi-a spus că vrea congres imediat.
I-am zis că în condițiile date, m-a pierdut. Eu am fost la congres, n-am votat, s-a ales preşedinte. Sigur, asta era clar, lucrurile erau clare, că convocarea unui congres şi alegerea dumneaei erau spre candidatura dumneaei până la urmă, asta era miza“, a declarat Stănescu.
Acesta a afirmat că Viorica Dăncilă chiar a vrut să-l dea afară din partid: „Nu mă sfiesc să spun lucrul ăsta: doamna Dăncilă chiar a vrut să mă dea afară, într-o anumită conjunctură, să mă elimine din partid pentru că nu am făcut altceva decât să spun ceea ce cred eu”.
Întrebat joi de jurnaliști dacă a avut o discuție cu Viorica Dăncilă în care să o convingă să candideze la prezidențiale, Klaus Iohannis a răspuns: „Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu. PSD-ul a convins-o pe doamna Dăncilă să candideze și cred că mai bine întrebați de acolo de ce au făcut-o, fiindcă rezultatul este bine cunoscut”.
La rândul său Viorica Dăncilă a negat joi seară o înțelegere cu Iohannis. ”Nu știu de ce Paul Stănescu recurge la această interpretare. Toată lumea a văzut cum l-am înfruntat pe președinte, și înainte de campanie, și în timpul ei. Am preluat partidul într-un moment dificil. Dacă rămâneam cu o conducere interimară, intram în campanie mult mai slăbiți. Mulți nu ne dădeau șansa nici să intrăm în turul doi. Avem datoria să luptăm așa cum am promis pentru românii care au crezut în noi. E nevoie de reconstrucția partidului, eu vreau să pun umărul. Principalul nostru adversar trebuie să fie guvernarea liberală. E o declarație pe care nu o înțeleg și care nu are nici cel mai mic sâmbure de adevăr. Nu am avut discuție cu el despre candidatura la prezidențiale, ci despre Congres. Paul Stănescu a fost singurul care s-a opus în CEX împotriva candidaturii mele la prezidențiale. El s-a opus în permanență. Și atunci când am spus că trebuie să rămânem la guvernare, el a spus că trebuie să ieșim. Un președinte nu face blat cu un premier când îl jignește sau când îl dă jos de la guvernare.”, a declarat Viorica Dăncilă.
Despre Congresul PSD
Paul Stănescu a explicat joi, la Slatina, și cum se va derula viitorul congres al partidului din 29 februarie, în care se alege noua conducere. Potrivit lui Stănescu, va fi un Congres „fără festivisme”, „simplu” şi „transparent”, iar până atunci vor avea loc alegeri în toate organizaţiile.
Stănescu a spus că se doreşte ca alegerea conducerii partidului să se deruleze după modelul de alegere a Papei.
„În CEx s-a luat decizia ce mai importantă, ca PSD să aibă congres ordinar pe 29, asta înseamnă că o să avem alegeri în fiecare organizaţie, în fiecare comună din această ţară, în fiecare localitate din această ţară, finalizându-se cu un congres pe 29 februarie, la Bucureşti. Nimeni nu vrea un congres grandios, festivist, toată lumea vrea un congres simplu, transparent şi asta e un lucru bun pentru că social-democraţilor cred că aşa le stă bine. (…) Nu e o perioadă uşoară, cu multe frământâri, sunt foarte multe lucruri de făcut, au fost bulversate în această perioadă şi cu Liviu Dragnea, dar şi pe perioada doamnei Dăncilă, multe organizaţii în care s-au creat grupuri, grupuleţe, probabil că în perioada următoare vom merge împreună cu preşedintele interimar în majoritatea organizaţiilor, dacă nu chiar în toate şi sperăm ca să reuşim practic să repornim de jos în sus motoarele partidului. Noi asigurăm, practic, conducerea interimară a partidului în această perioadă şi după acea, la Congres, se va decide care va fi noua conducere a PSD. Eu le-am spus colegilor mei, eu mi-aş dori ca la conducerea PSD, la nivel naţional, să luăm exemplul bisericii catolice, deşi eu sunt ortodox, aşa cum aleg ei papa. Să ne strângem toţi, să stăm de vorbă, nu ştiu, o zi, două, trei, şapte, nu ştiu, când a ieşit fumul alb să spunem: asta e conducerea organizaţiei. Pentru că de-a lungul timpului s-au întâmplat foarte multe lucruri, s-au făcut tot felul de cooperative, de grupuleţe, care au avut cel mai mare număr de adepţi au reuşit să impună conducerea partidului. Cred că a venit momentul în care trebuie să fim, în primul rând, foarte sinceri cu noi”, a spus Paul Stănescu. (D.N.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here