Doamne Ferește! Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care școlile nu mai sunt obligate să obțină autorizația de securitate la incendiu

0
365

Este incredibil cum într-o țară unde au murit zeci de oameni în incendii, niște politicieni absolut iresponsabili în frunte cu președintele Iohannis au decis ca școlile să nu mai aibă nevoie de autorizare ISU pentru a funcționa. Toate bodegile și celelalte clădiri din România au nevoie de autorizație ISU, doar școlile nu.

Supunerea copiilor la riscul de a arde de vii face parte oare din noul proiect de guvernare PNL sau e doar o metodă de a face foarte mulți bani vreo firma care livrează echipamente PSI?

Școlile de stat, dar și cele private, nu vor mai fi obligate să dețină autorizația de incendiu pentru a obține acreditarea sau autorizarea de funcționare.

Legea a fost publicată ieri, marți, 26 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial. Atât Legea de aprobare a ordonanței, cât și decretul prin care președintele Klaus Iohannis promulgă legea scot avizul ISU dintre criteriile pentru acreditarea/autorizarea școlilor de stat și private.

Eliminarea obligativității autorizației ISU pentru acreditare a fost decisă de Parlament, pe 25 noiembrie 2019, atunci când Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 23/2019 a ajuns la vot.

Alineatele care specifică exceptarea avizului ISU la acreditarea sau autorizarea de funcționare a școlilor :

  • În evaluarea capacității instituționale, criteriul „baza materială” nu cuprinde autorizația de securitate la incendiu;     
  • Autoritățile administratiei publice locale, respectiv proprietarii imobilelor în care se desfasoara activitați de învățământ au obligația să asigure condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației sanitare de funcționare și autorizația de securitate la incendiu.

Ultimul alineat lasă de înțeles că autorizarea ISU ar trece în sarcina proprietarilor imobilelor, iar în cazul primăriilor acestea nu au prevăzute în bugete niciun leu pentru autorizarea ISU a școlilor.

Va ieși o mare harababură, primăriile vor trebui să cheltuiască sume de bani pe care nu le au, ISU va veni în control la o școală, dar de fapt va trebui să controleze proprietarul clădirii, proprietarul clădirii va spune că e sarcina celui care funcționează în clădire să aibă căile de acces, stingătoarele etc. puse la punct pentru că el ca proprietar nu poate verifica și așa mai departe. În final, singurii care vor fi supuși riscurilor vor fi copii.

Suspectăm că cineva apropiat actualei puteri are vreo firmă care vrea să vândă milioane de stingătoare și furtune sau sisteme de alarmare la incendii sau ceva de genul acesta de a putut să iasă o asemenea lege. Cam așa făceau cei de la PDL. Căutau ceva să vândă și apoi dădeau o lege care să le asigure vânzarea.

“Eu personal cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile respective. Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) ar putea să ia, conform legii, măsuri de a închide acele școli, grădinițe, after-schooluri și instituții care găzduiesc orice alt tip de activitate cu copiii, în lipsa acestei autorizații de securitate la incendiu, sau măcar să oblige destinatarul să pună un afiș mare că acel spațiu nu este avizat”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele ARACIP, Șerban Iosifescu.

Șerban Iosifescu a afirmat că reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență verificau în trecut școlile, trimiteau Ministerului Educației lista cu problemele întâlnite, iar apoi inspectorii ARACIP cereau dovezi că problemele au fost remediate pentru a prelungi acreditarea. “Dacă nu mă înșel, în 2016 am primit ultima astfel de vizită” în școli, de la ISU, a avertizat Iosifescu. Mai multe detalii aici.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here