Speculanții români în energie intră în ringul mare din UE

0
58

Piața de electricitate de zi cu zi (tranzacții de obicei speculative) a României a fost conectată cu încă 20 de piețe din Europa. S-au făcut și livrări de energie ca urmare a primelor tranzacții făcute. De acum, negustorii loali pot intra în ring cu omologi din toată UE pentru a specula cele mai bune prețuri. Cuplarea pieţelor intraday înseamnă practic că toţi traderii din ţările cuplate folosesc aceeaşi platformă informatică pentru tranzacţionare, care oferă transparenţă totală privind preţurile şi volumele tranzacţionate.

„Acest lucru înseamnă că toţi traderii din România vor avea la dispoziţie aceleaşi instrumente de tranzacţionare ca şi în celelalte 20 de ţări europene şi există posibilitatea de a efectua tranzacţii transfrontaliere cu energie. Este o etapă care dovedeşte determinarea noastră de a fi pe piaţa europeană de energie, pe cele mai performante platforme şi cu regulile europene. Este un proces foarte complex şi o mare provocare pentru noi”, a precizat Victor Ionescu, directorul bursei de energie OPCOM.

Țările conectate sunt Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia şi Spania.

În urmă cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piaţa spot de energie a României a fost cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Implicații

„Prin extinderea funcționării la nivel european a pieței intrazilnice din Romania (cu titlu de exemplu ofertele introduse în piața din România se vor putea tranzacționa cu cele introduse în oricare din piețele funcționale în celelalte 20 de țări, în limita capacității de transfer transfrontaliere disponibile) și adoptarea soluției unice europene, este de așteptat să crească lichiditatea pieței intrazilnice, conducând la diminuarea ponderii pieței de echilibrare și echilibrarea mai exactă și aproape de timpul real a participanților, utilizarea mai bună a capacității și resurselor de producere, utilizarea optimă a capacității de transport transfrontaliere și nu în ultimul rând, ca o consecință indirectă, creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din România”, spunea OPCOM în materialele de prezentare publicate înainte de momentul cuplăriii.

Pe de altă parte, conectarea atâtor piețe înseamnă că trendurile de preț se propagă. Spre exemplu, o secetă extremă în Vest, care ar conduce la creșterea prețurilor pe acele piețe, ar putea implica creșteri de prețuri și la noi, chiar dacă aici a plouat iar debitele râurilor sun la nivel optim pentru uzinare. (Mihai Soare).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here