Cei doi candidați la prezidențiale, sub lupa presei maghiare din Transilvania

0
294

Autorii articolelor de opinie din publicaţiile maghiare transilvănene apărute marţi consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, desfăşurate duminică, nu au adus nicio surpriză, însă, în turul doi, electoratul are de ales între două rele, transmite MTI.

Publicistul cotidianului transilvănean din Cluj-Napoca, Krónika, consideră că nu s-a produs o mare surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, desfăşurate duminică. Victoria hotărâtă a lui Klaus Iohannis este de neînţeles, titrează publicistul, deoarece, în opinia acestuia, politicianul s-a dovedit a fi extrem de pasiv în perioada primului său mandat. Potrivit editorialistului, faptul că Viorica Dăncilă, politician social-democrat, a ajuns în turul doi indică faptul că această formaţiune politică nu poate fi prescrisă. Krónika consideră că perdantul alegerilor de duminică este Dan Barna din USR.

În evaluarea sa, Krónika consideră că UDMR a avut o prestaţie şi bună, si rea. Hunor Kelemen a reuşit să convingă mulţi alegători de importanţa alegerilor prezidenţiale, cu toate acestea, rezultatul obţinut de el este cu mult sub ponderea maghiarilor.

Într-un articol de opinie al portalului clujean de ştiri Maszol.ro, autorul consideră că, până la urmă, este aproape indiferent cine câştigă turul doi al alegerilor: Klaus Iohannis, candidatul eşichierului politic de centru dreapta, sau Viorica
Dăncilă, candidata social-democraţilor. “Iohannis încă nu s-a debarasat de haina robotului vorbitor, iar Dăncilă cum deschide gura, imediat spune o prostie”, trage concluzia publicistul.

Potrivit editorialistului de la cotidianul Háromszék din Sfântu Gheorghe, turul doi al alegerilor prezidenţiale nu va aduce prea
multe avantaje pentru maghiarii din Transilvania. “Ca de atâtea ori, din nou trebuie să alegem între două rele. Nu ne-au promis nimic până acum, aşa că cel puţin nu vom fi dezamăgiţi dacă nu se ţin de cuvânt”, consideră publicistul.

Potrivit Háromszék, dacă cei doi candidaţi sunt dispuşi şi în continuare să facă o campanie doar în propriile tabere şi să transmită mesaje în tabăra opusă doar din cercul de siguranţă al propriilor susţinătorii, atunci e de temut faptul că pentru mulţi se va pierde miza turului doi, iar la urne nu se vor prezenta nici măcar atâţia câţi au votat în primul tur.

Editorialistul cotidianului Népújság din Târgu Mureş consideră că declaraţia lui Iohannis că nu se va linişti până când nu va reuşi să scoată PSD de pe scena politică, este nedemn chiar şi pentru un preşedinte de partid. Realizarea unor astfel de obiective nu se află nici în cea mai mică măsură în atribuţiile şefului statului.

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here