La ce să se aștepte românii

0
159

Calendarul liberalizării accelerate a pieței de energie

Reliberalizarea pieței de energie electrică, de după OUG 114, se va face pe repede înainte, în iunie 2021, prețurile urmând să fie stabilite exclusiv de piață. ANRE, după cum spunea prin vocea reprezentanților, nu a mai aștepta să se pronunțe în acest sens Parlamentul și a publicat calendarul de liberalizare. Autoritatea a motivat graba prin pericolul de infringement din partea UE, de care ar suferi toată România.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020 şi până la 1 iulie 2021, vor scădea treptat cantităţile de energie livrate la preţ reglementat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica Furnizorilor de Ultimă Instanţă (FUI), pentru a asigura consumul populaţiei. Cele două companii trebuie să pună de-o parte până la 40% din producţie pentru piaţa reglementată. Practic, cei doi cei mai ieftini producători de energie controlați de stat sunt ultima pârghie a autorităților în vederea stopării unor creșteri incalculabile ale prețurilor. Dar doar pentru un an și jumătate, ulterior, și ei urmând să activeze strict în condiții de piață, cu scopul maximizării profitului.

“Schimbările preconizate/ măsurile propuse prin proiectul de reglementare – introducerea unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate, pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021;

– reducerea succesivă, semestrial, a cantităţilor de energie electrică alocate pe contracte reglementate;

– stabilirea obligaţiilor de vânzare a energiei electrice pe bază de contracte reglementate numai pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile;

– stabilirea cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate funcţie de cantităţile previzionate de fiecare producător;

– determinarea cantităţilor/preţurilor reglementate pe perioade contractuale de 6 luni,

– determinarea, în două etape, a costurilor/veniturilor suplimentar înregistrate, respectiv funcţie de costurile estimate/realizate, cu respectarea, pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, a regulilor prevăzute în Metodologia aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr.10/2019”, arată ANRE.

Perioadele de aplicare a tarifelor reglementate, ultimele pe care le va mai vedea România, sunt: – prima perioadă de aplicare 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020(60% din necesarul de consum, reglementat); – a doua perioadă de aplicare 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020(40% din necesarul de consum, reglementat); – a treia perioadă de aplicare 1 ianuarie 2021 – 30 iunie 2021(205 din necesarul de consum, reglementat).

Din 1 iulie, 2021, toțí românii vor plăti curentul în funcție de evoluțiile prețului acestuia de pe bursele de energie, locală și regionale.

„Barosul” ANRE

În 2019, Nuclearelectrica a fost obligată să furnizeze la preț reglementat 1,37 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totală produsă, iar Hidroelectrica 1,63 TWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut.

După două luni de iarnă, din acest an, cele două companii vor fi nevoite să acopere 60% din consumul clienților casnici din regim reglementat până pe 1 iunlie 2020, 40% până pe 1 ianuarie 2021 și 20% până pe 1 iulie 2020. Este posibil ca decizia ANRE va fi atacată în instanță de producători, cum s-a întâmplat și anul trecut cu Hidroelectrica, mai ales că deja cel puțin o parte din energia pentru ianuarie și februarie a fost deja contractată.

Cele două companii ar putea fi nevoite să achiziționeze de pe piețele centralizate operate de OPCOM energie la preț de piață, de peste 3-400 lei/MWh, pentru a o vinde furnizorilor la un preț de 188,3 lei/MWh (Nuclearelectrica), respectiv 111,6 lei/MWh (Hidroelectrica). Iar cum cerererea pe aceste piețe va fi majorată prin apariția celor doi „cumpărători” neașteptați, prețurile ar putea să explodeze. Invocând faptul că România riscă sancțiuni de la Comisia Europeană pe tema OUG 114/2018, și a ordonanței soră, 19/2019, ANRE pare decisă să adopte, contrar oricărei norme legislative, legislația secundară înainte celei primare. Potrivit legislației primare aflată încă în vigoare, perioada la care ar înceta aplicarea reglementării prețurilor ar urma să expire de-abia în 2022.

ANRE susține, în nota de fundamentare că “instituțiile statului” au elaborat deja programul de liberalizare, fără să amintească faptul că încă nu l-au adoptat: “Precizăm faptul că, în aplicarea prevederilor art. 10 (5) din Regulament, instituțiile statului (Guvern, Parlament) au elaborat un calendar de eliminare a prețurilor reglementate pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021, prin reducerea succesivă a cantităților de energie electrică alocate pe contractele reglementate. Acest calendar este cuprins atât în scrisoarea nr. 121565/27.09.2019 transmisă de Guvernul Romaniei către Comisia Europeană, cât și în Raportul nr. XXI/100/02.10.2019 al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat”.( Mihai Soare).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here