Proces inedit: „Se pare că banii noştri sunt buni”

0
156

Liderul ALDE Sibiu Ovidiu Gheorghe Tocaciu a depus, joi, la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a Facebook, cu sediul în SUA, pe motiv că blochează și aduce prejudicii în promovarea mesajelor prezidențiabilului Mircea Diaconu, pe rețeaua de socializare.

„Organizaţia ALDE Sibiu, prin preşedintele Ovidiu Gheorghe Tocaciu, a depus astăzi (joi – n.r.) la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a Facebook cu sediul în Statele Unite. Din 28 octombrie pagina oficială de Facebook a fost blocată de Facebook. Deşi s-au cerut lămuriri pe toate canalele disponibile de contact Facebook, aceştia nu au răspuns solicitărilor”, arată reprezentanții filialei ALDE Sibiu, pe pagina de Facebook a organizației.

„Se pare că banii noştri sunt buni pentru Facebook prin toate reclamele pe care le plătim acestora. Dar dreptul nostru la liberă exprimare, nu!”, a declarat președintele ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu, potrivit sursei citate.

În solicitarea către Judecătorie, ALDE Sibiu a arătat că blocajul impus de Facebook paginii oficiale a adus prejudicii organizaţiei şi campaniei electorale pe judeţul Sibiu a candidatului Mircea Diaconu.

ALDE Sibiu a motivat în cerere faptul că articolul 30 din Constituţia României garantează dreptul la liberă exprimare, drept susţinut internaţional şi de articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În cererea de chemare în judecată se precizează şi sentinţa nr 4546 din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care motivează faptul că reţeau de socializare Facebook este spaţiu public, conform sursei menționate.

Liderul filialei ALDE din Sibiu a precizat că Facebook a blocat pagina organizației, fără niciun răspuns sau motiv, după ce aceasta a fost raportată de mai mulți utilizatori. Ovidiu Ghoerghe Tocaciu a mai spus că cei care gestionează Facebook România și implicit Facebook SUA au încălcat legea.

„Suntem convinşi că oameni de rea credinţă fac tot ce le stă în putinţă să blocheze mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale, Mircea Diaconu. Reclamaţiile lor contra noastră au fost însă susţinute de Facebook fără motive reale. Prin decizia de blocare a paginii noastre, dar şi de menţinere a blocajului, fără nicio motivare sau răspuns, ne face să credem că cei ce gestionează Facebook pe România au încălcat legea şi implicit Facebook cu sediul în SUA, prin susţinea acestei decizii. Orice încălcare a legii în România, chiar şi de către o corporaţie uriaşă ca Facebook trebuie sancţionată în instanţă!” a explicat Tocaciu.

Organizația de partid a solicitat daune morale în valoare de 10 lei.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă prin această cauză în instanţă care poate deveni un exemplu pentru alţii. Corporaţii ca Facebook nu pot dicta rezultatul alegerilor în România aşa cum au făcut în SUA, unde au oferit informaţii confidenţiale unor firme afiliate politic. Procesele contra lor de acolo ne-au arătat că Facebook nu joacă cinstit. Nu trebuie tolerat nicio imixtiune în procesul electoral!” a conchis Ovidiu Gheorghe Tocaciu, conform postării pe Facebook. (I.R.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here