Ludovic Orban, „premierul meu”

0
162

Ludovic Orban a anunțat, de la Cotroceni, că printre prioritățile noului Guvern vor fi refacerea echilibrelor macroeconomice, restructurarea aparatului guvernamental, respectarea statului de drept și asigurarea unei reale a independenței justiției șii consolidarea parcursului european.

„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele PNL și garantez că voi pune toată experiența, toate cunoștințele, toată energia în slujba interesului public. Asumarea răspunderii într-un moment în care țara are nevoie de o guvernare competentă și stabilă este ceea ce ne definește. Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi și ceea ce așteaptă de la un guvern normal și anume cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public”, a afirmat Ludovic Orban, marți, la Palatul Cotroceni, după ce Klaus Iohannis l-a anunțat ca premier desemnat.

„Principalele priorități ale Guvernului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și mediul privat. Restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenței și profesionalismului și de asemenea digitalizarea administrației publice. Consolidarea parcursului european al României în conformitate cu pactul pe care l-a semnat PNL la inițiativa președintelui României. De asemenea, respectarea statului de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției. Readucerea instituțiilor în slujba cetățeanului și nu a politrucilor care sunt puși temporar să conducă”, a compeletat Orban.

Liderul PNL a adăugat că are încredere că toți ce care au sprijinit moțiunea de cenzură vor fi deschiși negocierilor pentru susținerea noului Guvern de tranziție.

„Am încredere în toți partenerii care au ajutat la punerea punct a guvernării PSD și sunt convins că vom găsi deschidere în toate discuțiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi înseamnă menținerea Guvernului PSD care nu mai are nicio legitimitate și pe car eniciun român nu mai vrea să îl vadă exercitându-și puterea”, a conchis Ludovic Orban.
La finalul discursului liderului PNL, Klaus Iohannis i-a urat acestuia „mult succes, inspirație în formarea guvernlui și negocierea votului pentru investitură”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat pe şeful PNL, Ludovic Orban, să formeze noul guvern. Decizia vine la finalul consultărilor pe care Iohannis le-a avut cu partidele politice.

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, celui mai mare partid din opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa e democratic corect, așa se va întâmpla”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că noul guvern va avea un mandat scurt.

„După consultările cu partidele politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un gvuern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul va avea nu mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu guvernul dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat e o zi pierdută”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai menționat care sunt așteptările de la Guvernul Orban.

„Organizarea alegerilor preziențiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la Guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes, fiindcă asta ne dorim cu toții. Am discutat mult și ce trebuie să facă Guvernul și ce poate să facă Guvernul. Situația nu va fi simplă deloc pentru că opoziția în Parlament este atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat păroiecte legislative complicate. Cum va fi legea bugetului pe anul 2020. Am încrederea că Ludovic Orban se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai punctat Iohannis. (R.C.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here