Recalcularea pensiilor: veste bună

0
738

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat duminică că recalcularea pensiilor pentru persoanele care au lucrat în grupe speciale de muncă se va finaliza la 30 septembrie, peste 76.000 dintr-un total de 81.000 de beneficiari fiind cu plăţile la zi.

„Acum la 30 septembrie se termină recalcularea pensiilor, nu că îşi încetează neapărat valabilitatea. S-a pornit de la 100.000 de potenţiali beneficiari, când s-a creionat legea şi când s-a calculat impactul bugetar, dar în realitate sunt acum puţin peste 81.000, iar 76.000 dintre ei au primit deja banii, diferenţele, acasă şi sunt cu plăţile la zi. Cei 76.000 au primit diferenţele de la 1 octombrie 2018 până la zi. În perioada imediat următoare vor primi banii şi restul pensionarilor”, a spus Budăi, la România TV.

Întrebat care au fost diferenţele la pensiile recalculate la grupele de muncă, ministrul Muncii a precizat că acestea au fost şi de 800, 1.000 de lei de persoană. ” Au fost sume destul de consistente la noile valori, ţinând cont că s-au majorat pensiile de la 1 septembrie 2019″, a declarat ministrul Muncii.

Acesta a mai spus că în perioada imediat următoare se va aproba în Guvern o ordonanţă care reglementează şi situaţia persoanelor care au lucrat în subteran şi nu au primit punctaj aferent grupelor de muncă.

„Noi suntem acum în avizare interministerială cu o altă Ordonanţă care să corecteze, să adauge un pic la Legea 221/2018, şi anume pentru acele persoane care au lucrat în subteran la acele întreprinderi de prospecţiuni geologice. Închidem şi această avizare în cursul săptămânii care urmează, astfel încât în funcţie de ziua în care va fi şedinţa de Guvern, săptămâna aceasta, sau imediat următoare, să putem trece prin Guvern şi această Ordonanţă şi să rezolvăm acele 2.000 – 3.000 de cazuri care mai erau, persoane care au lucrat în subteran şi nu au primit punctaj aferent grupelor de muncă”, a menționat ministrul Muncii.

Conform acestuia, cei care au beneficiat de recalcularea pensiilor au fost persoanele care au lucrat în Grupa I sau în Grupa specială, foarte puţini din Grupa a II, care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale şi nu au beneficiat la momentul ieşirii la pensie de punctaj suplimentar conform grupelor de muncă.

„Noi ne dorim ca în sistemul public de pensii imediat ce începem şi etapa finală a implementării noii Legi a pensiilor, prin acea împărţire la 25 să corectăm tot sistemul de pensii, să creăm cumva echitate în sistemul de pensii, şi anume la contribuţii egale, valoarea pensiilor să fie egală, cum s-ar spune direct, în traducere, muncă egală – plată egală”, a adăugat Budăi. (C.C.).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here