1 octombrie/ Acoperământul Maicii Domnului

0
117

Luna octombrie începe cu marea sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului.

Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

descarcare

După săvârşirea cântării celei de toată noaptea, într-o zi de Duminică, în luna octombrie, ziua întâi, fiind de faţă şi mulţimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, şi-a ridicat ochii în sus şi a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind ca soarele şi acoperind poporul cu cinstitul său Omofor. Văzând aceasta Sfântul Andrei a zis către ucenicul său Epifanie: „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa şi pe Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?” Iar el a răspuns: „O văd, sfinte părinte, şi mă înspăimânt”.

Maica Domnului ținea Sfântul Acoperământ în mâini, deasupra capetelor credincioșilor. Strălucea cu lumină și era înconjurată de îngeri, sfinți, apostoli și mucenici. Auzind ruga credincioșilor, Fecioara Maria le-a venit în ajutor, iar toți cei prezenți au auzit graiul rugăciunii Ei către Mântuitorul nostru Iisus Hristos:

Împărate ceresc, primește pe tot omul ce se roagă Ție și cheamă numele meu întru ajutor, ca să nu plece nimeni de la fața mea neajutat și neascultat.

Această rugăciune auzind-o adunarea sfinților cu mulțumire strigă ție:

Bucură-te, ceea ce dăruiești cu roade binecuvântate pe cei ce lucrează cu dreptate și cu inimă curată,
Bucură-te, ajutătoarea și răsplătirea tuturor celor ce fac neguțătorie cu dreptate,
Bucură-te, mustrarea tuturor călcătorilor de jurământ și a celor ce agonisesc cu nedreptate,
Bucură-te, grabnică ajutătoare celor ce sunt în primejdii pe uscat și pe ape,
Bucură-te, ceea ce veselești cu roadele credinței pe părinții cei fără de copii,
Bucură-te, hrănitoarea cea nevăzută a celor sărmani,
Bucură-te, apărătoarea cea tare a celor ce sunt robiți și izgoniți,
Bucură-te, îngrijitoarea cea neadormită a celor ce sunt în legături și în temnițe,
Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

Acoperământul Maicii Domnului nu este o pânză pe care o așterne peste credincioși, ci un acoperământ al luminii harului lui Dumnezeu, care se revarsă în biserică prin rugăciunile Sfintei Fecioare.

Știți voi cine este Maica Domnului și câtă cinste, câtă putere și câtă milă are?, întreba pe credincioși părintele arhim Ilie Cleopa, într-una dintre predici, după care le răspundea minunat:

Este mama noastră, că are milă și de săraci, și de văduve, și de credincioși. Pururea se roagă Mântuitorului Hristos pentru noi toți.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here