Borsec: Început de an școlar cu noutăți importante

0
311

Odată cu începerea anului școlar 2019/2020 o nouă metodă de predare a matematicii este introdusă la Borsec. Totodată, în câteva zile vor fi terminate lucrările de reabilitare a clădirii care găzduiește grădinița Poiana Zânelor, informează site-ul statiuneaborsec.ro.

„Suntem, probabil, prima instituție școlară din județ unde vom preda copiilor matematica cu ajutorul jocului Lego” – a împărtășit poate ceea mai importantă noutate al anului școlar care a început pe 9 septembrie Ferenczy József. Directorul Grupului Școlar Zimmethausen a explicat faptul că metoda este aplicată cu succes în mai multe țări din Europa, iar începând din acest an, ea va fi introdusă și în instituția de învățământ din Borsec.  „Am avut posibilitatea de a mă familiariza cu această metodă și de a vedea eficiența acestuia în predarea matematicii în rândul copiilor” – a explicat directorul școlii. Potrivit dânsului, pe lângă avantajele evidente reprezentate pentru copii să se joace cu aceste blocuri mici și valoarea lor enormă de învățământ, au un alt bonus: îi ajută pe copii să înțeleagă concepte matematice și să înțeleagă mult mai bine decât în ​​cazul în care au citit într-o carte sau în cadrul unor exerciții efectuate pe o hârtie sau pe tablă. După cum am putut afla, instrumentele necesare punerii în practică a metodei a fost asigurată de Romaqua Borsec.

Clădirea grădiniței a fost complet renovată

După cum am relatat mai devreme, în cursul vacanței de vară incinta clădirii care găzduiește grădinița Poiana Zânelor fost complet renovată. Prin lucrările începute în aceste zile se are în vedere renovarea interioară a clădirii.

Au fost înlocuite instalațiile electrice și sanitare, sistemul de încălzire, ușile de acces în săli, iar interiorul clădirii a fost complet zugrăvit, fiind efectuate și reparațiile necesare. În același timp cu lucrările interioare gardul ce înconjoară locul de joacă din spatele clădirii a fost reparat. Exteriorul imobilului a căpătat și ea o culoare nouă, lucrările exterioare de reabilitare termică a grădiniței fiind deja executate în anii trecuți. Lucrările de renovare a clădirii au fost finanțate prin Programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul-Carpatic, inițiat de guvernul maghiar în 2016 și a avut un buget de aproximativ 36 milioane de forinți, adică în jur de 140 000 de euro. Termenul de execuție este începutul lunii septembrie.

Directorul școlii a evidențiat faptul că fără sprijinul autorităților locale instituția de învățământ din Borsec ar fi într-o situație extrem de dificilă. „Finanțarea oferită de stat nu ajunge nici măcar pentru asigurarea încălzirii în clădirile în care ne desfășurăm activitatea. Primăria ne asigură an de an restul bugetului necesar pentru ca copii să poate învăța în condiții optime” – a declarat directorul grupului școlar.

„Primăria face eforturi considerabile pentru a putea asigura banii necesari care să asigure condiții optime pentru desfășurarea activităților în instituțiile școlare din localitate” – a precizat Mik József. Primarul orașului Borsec a evidențiat faptul că finanțarea asigurată de stat este ridicol de mică, banii nu asigură nici măcar plata încălzirii pe timpul iernii. „Pentru noi este important să avem un mediu adecvat pentru dezvoltarea copiilor noștri. Din acest motiv finanțarea asigurată de primăriei depășește cu mult finanțarea venită din partea statului” – a punctat edilul localității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here