Consiliul Județean Harghita anunță că este pregătit pentru iarnă

0
47

CJ Harghita a semnat un contract cadru pentru încă doi ani privind întreținerea drumurilor județene pe timp de iarnă. Valoarea contractului depășește 15 milioane lei. La licitația publică companiile au putut licita pentru 16 loturi.
Contractele includ următoarele: îndepărtarea zăpezii cu plugul, răspândirea de material antiderapant, intervenție rapidă în situații de urgență- cum ar fi îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil, la cerere intervenție cu freza de zăpadă, alertă de 24 ore.

Condițiile de organizare a întreținerii de iarnă sunt stabilite prin Decretul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației 2013/2011, și anume:
– intervenția cu plugul de zăpadă începe doar atunci când se formează un strat de zăpadă de 15 cm – pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita a definit un strat de zăpadă de 6 cm ca valoare de intervenție în caietul de exerciții de sarcini, sub această valoare intervenția cu lama de zăpadă este imposibilă tehnic vorbind, răspândirea de material antiderapant este cea mai eficientă soluție.
-cât timp ninge nu se administrează material antiderapant întrucât la intervenția repetată a plugului de zăpadă materialul ajunge în șanț

-algoritm de intervenție- pentru rutele majore (volumul de trafic, proporția populației afectate), intervenția este mai rapidă și mai frecventă decât pe drumurile cu trafic mai redus, cele trei categorii de clasificare și intervenția pe categorii corespunzătoare sunt enumerate în tabelul 3 din regulament (articolul 32):
http://cnadnr.ro/sites/default/files/Reglementari-tehnice/AND%20525%202013.pdf

Compania însărcinată cu întreținerea de iarnă este responsabilă de modul de intervenție, fiecare companie având un manager regional, care monitorizează condițiile meteo și de trafic și comandă intervenția, dacă este necesară. De exemplu, dacă condițiile de trafic nu sunt asigurate, poliția va emite proces verbal pentru amendă pe numele companiei respective, și nu consiliului județean.

Cu toate acestea, personalul Consiliului Județean monitorizează zilnic activitățile companiilor încredințate cu întreținerea drumurilor, iar circulația vehiculelor poate fi urmărită prin GPS și vizite neanunțate pe teren.
Cele de mai sus se aplică pentru întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor județene, care sunt responsabilitatea Consiliului Județean Harghita. Administrarea drumurilor naționale și europene este responsabilitatea autorității rutiere naționale.

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here