Barna? Iohannis? Sau ce?

0
587

Este tot mai limpede că finala competiției electorale pentru prezidențiale îi va avea ca protagoniști pe Barna și Iohannis. PSD nu mai intră în discuție, neavând niciun om pregătit care să ajungă până acolo. Pregătit nu în sensul de a fi o capacitate, ci identificat și instruit din timp. Degeaba se laudă social-democrații că oricine din partid ar face față competiției, în realitate nu există niciunul. Bătălia internă pentru desemnare, cu suita de interese meschine din spate,  este cu mult mai mare și mai importantă decât soarta României, de oful căreia, altminteri, plâng de mama focului. Ceea ce PSD face acum este doar figurație în cel mai prost film de pe piață.

Liderul USR e convins de victorie

În pofida siguranței pe care o afișează, Viorica Dăncilă știe că nu are șanse să intre în turul al doilea. Pur și simplu nu are suficienți susținători. Și, din câte se aude, nu ea va fi candidatul PSD, ci Eugen Teodorovici. E posibil să fie doar un zvon, dar, chiar și dacă nu ar fi, se schimbă cu ceva rezultatul? Nu.

Limba Matrix și Star Trek

Dan Barna este convins că va avea o evoluție fără de cusur, care îl va propulsa în fotoliul de la Cotroceni. Numai că, până acolo, va trebui să treacă un mare hop. Nu e vorba de discurs, ci de electorat. Cine îl votează? Dacă stai să socotești cu pixul în mână, ai să constați că lucrurile merg bine până la un punct. În marile orașe, rezultatele ar putea fi bune, căci grupările #rezist, #declic sau care or mai fi s-au coagulat cât de cât. Este însă un electorat instabil, care își poate modifica opțiunea în raport de oferta contracandidatului.

Președintele se teme de ajutorul PSD

De asemenea, nu este un electorat de profunzime, cu experiență, ci mai degrabă unul aventurier, care se răzgândește peste noapte. Nici în mediul rural nu e prea multă liniște. De organizare nici nu mai vorbim. Pomana de la referendum și europarlamentare, când s-a votat orbește, s-ar putea să nu se mai repete. Cine ar alege un președinte pe care nu îl cunoaște și care vorbește o limbă din care țăranul nu înțelege nimic?

Avantajul pantofilor bleu?

USR simte pericolul, dar asta nu-l împiedică să defileze cu victoria-n băț. Pe la spate, însă, deja a început să lanseze semnale discrete către electoratul PSD, mizând pe sprijinul acestuia de a vota împotriva lui Iohannis. Asrfel că încep să scoată în față toate împotrivirile acestuia la legile emise de PSD, toate șicanele făcute în timpul mandatului, toate tentativele lui de demola guvernările social-democrate, toate dezbinările și intrigile țesute la Cotroceni. Proastă socoteală, după mine.

Nici Teodorovici nu poate răsturna scorurile PSD

PSD nu a uitat lucrurile astea, dar, pe de altă parte, nu a uitat nici că USR a reacționat exemplar de fiecare dată când Iohannis a instigat la revoltă în stradă. PSD nu uită nici modul în care USR a transformat Parlamentul în bâlci, asociindu-se cu liberalii lui Ludovic Orban. Doar dacă sunt cu mintea scurtă social-democrații vor uita atacurile USR la adresa lor, a lui Dragnea sau a Vioricăi Dăncilă. Și atunci, cu ce e mai bun Barna? Doar pentru că are pantofi bleu și e leșinat după putere?

Negocieri despre nimic

Pe de altă parte, nici Iohannis nu stă pe roze. Și el afișează aceeași siguranță, deși știe că scorurile pe care mizează pot fi oricând răsturnate. Și-a îmblânzit discursul, nu-i mai solicită premierului demisia de trei ori pe zi și a devenit mai maleabil când a fost vorba de promulgarea legilor. Nu o spune deschis, e prea orgolios în simțiri și prea țanțoș în gândire ca să o facă, dar speră și el pe un ajutor venit din partea PSD. Nu știu dacă e inconștiență sau tupeul lui fără limite, pe care s-a gândit că n-ar fi rău să-l reactiveze.

Rareș Bogdan, același menestrel, același gudurat

După ce declari, încă de la începutul mandatului, că PSD trebuie să dispară, acum mizezi pe ajutorul aceluiași PSD? După ce ai cerut ca guvernul să plece, fiind ba incompetent, ba inconștient, ai nevoie de sprijinul social-democraților pentru a te realege? Exceptând vacanțele prelungite, fâțâiala pe la Bruxelles și Strasbourg ca să îl vadă stăpânii, ce altceva a mai făcut Iohannis? Un Summit la Sibiu, în care se chinuia să bage și el capul în poză, dar pe care și l-a arogat ca pe un succes european repurtat de el? A uitat ca a doua zi s-a și aflat că întrunirea a avut un singur scop, acela de împărțire a funcțiilor în Uniunea Europeană? Pentru România, nimic. Ce a negociat pentru Rămânia după alegerile europarlamentare? Același nimic.

Cât e frică?

Rareș Bogdan și-a modificat și el discursul de susținere a lui Iohannis. Nu mai există trimiteri către PSD, doar câteva. Și alea palide. Susține orbește candidatura lui Iohannis căci, în fond, de acolo mănâncă. Nu o recunoaște, dar cred că se gândește că dacă pierde, președintele e terminat. Și când spun asta nu mă refer la confortul de lene și puturoșeală, ci la faptul că, dacă USR câștigă, s-ar putea să apară și deranjurile familiei Iohannis legate de niște dosare lăsate în coadă de pește. USR, nu mai este un secret, e nășit de SRI. Același SRI care i-a bătut apropouri lui Iohannis că dosarele alea se pot redeschide. De aici frica? De aici și miza? (Valentin Boeru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here