Cine-i capra râioasă a politicii?

0
527

Abia acum, când se apropie alegerile, partidele își poartă coada pe sus, precum caprele, să le vadă lumea cât sunt de mândre. Să le vadă cum își scot ele candidații pentru prezidențiale, căci ca ai lor nu mai are nimeni. În rest, peste an sau între un mandat la Cotroceni și altul, își scarpină coastele de gard sau de pom, încercând să-și domolească mâncărimea politică. Teoretic, ar trebui să le deosebească ideologia, platformele, programele, realizările lor sau ale candidaților. Practic, nu le diferențiază nimic. Toate se scarpină la fel când vine vorba de putere.

Politica îi adună, Parlamentul îi cunună

Cu ce este mai bun USR decât PLUS? Și într-o parte și în alta e același amestec de #rezist și corporatiști, de sclavi la multinaționale care se bucură că pot să bea o bere în patru din împrumutul de la bancă. Nici liderii nu pot face departajarea. Unul trăiește din afaceri încheiate cu statul, celălalt din funcții pentru pentru care nu a mișcat un deget în viața lui.

Gheorghe și soția lui, Vasile

Dan Barna a luat viteză după congresul USR și se vede deja președinte. Politica lui, în cazul în care va câștiga alegerile, este ca un salt în gol, fără plasă și fără coardă de siguranță. Este o adunătură de principii și teorii emanate la Bruxelles, amestecate cu răbufnelile din Parlament, când USR își manifesta frustrarea făcând circ în Plen sau dându-se cu fundul de pământ pe holuri. Zice-se că Barna n-ar fi băiat rău, dar vrea să ne învețe conviețuirea cu homosexualii, cu lesbienele, bisexualii și transsexualii.

Dan Barna vrea să salveze România. De el sau de cine?

Nu-l deranjează căsătoriile între persoanele de același sex, e ceva firesc, zice el, și nici adopția copiilor de către cuplurile gay nu i se pare o crimă. Familia tradițională, morala creștină, cutuma locului? Terminați cu prostiile, sunteți expirați și n-o să intrați niciodată în raiul valorilor europene. Poporul e prost, nu gândește nici profund și nici în perspectivă, or aici intervine rolul lui mesianic de a ne conduce. Nu vrem? Ba să vedeți ce-o să vrem.

Valoare zero, beneficii zero

Dacian Cioloș, liderul PLUS, este, de departe, cel mai stăruitor în a pune mâna pe scaunul de la Cotroceni. Sau pe orice altă funcție importantă din stat. Măcar prim-ministru să fie. Cea mai mare părere de rău pe care o încearcă este că, deocamdată, nu poate juca decât la două capete. Insuficient pentru talentul lui de a se strecura pe sub uși și de a se agăța de un ceva căruia să nu-i mai dea drumul. În loc să plece în pustnicie după eșecul lamentabil al guvernării care a tras în jos România cu 10 ani, Cioloș încă mai speră într-o redresare.

Dacian Cioloș, măcar premier dacă se poate

A lui sau a noastră? Numai a lui. Încă mai luptă pentru o funcție cât mai înaltă în stat. Pentru el sau pentru noi? Nu, pentru stăpânii europeni din spatele lui, ale căror așteptări nu le poate înșela, căci de ei depinde. Ei l-au trimis aici prima dată, tot ei îl trag de lanț și acum. Ce beneficiu am avea de pe urma alegerii lui ca președinte? Nimic, absolut niciun beneficiu, la fel ca și în cazul alegerii lui Dan Barna.

Masa bogată ca la nuntă

Liberalii lui Ludovic Orban sunt acum pe cai mari. Nimeni nu mai este ca ei iar gândul că îl susțin pe Klaus Iohannis le dă puteri de care noi, muritorii de rând, habar nu avem. Vor schimba fața României. Nu se știe după ce plan, căci și Orban, dar și PNL sunt complet lipsiți de idei. La orice întâlnire cu președintele, mi-l imaginez pe Ludovic Orban cu carnețelul în mână, notând sârguincios cuvintele lui Iohannis.

Ludovic Orban, domnișoara de onoare din suita Cotrocenilor

Cred că notează și scrâșnetul lui de măsele, trasându-l ca sarcină partidului și țării. Dacă Iohannis oftează, trebuie și România să geamă, căci nu se poate ca țara să facă altceva decât președintele. Programe economice? Programe sociale? Politici financiare? Învățământ, autostrăzi, spitale? Păi nu e vorba de asta acum. PNL are un singur scop, să-l scoată pe Iohannis președinte. Ce a făcut acesta în primul mandat de se bate atâta monedă pentru asta? Nimic, spune o țară întreagă. Ar fi făcut multe, ar zice PNL, dar nu l-au lăsat social-democrații să-și demonstreze abilitățile de președinte. Cu ce este mai bun Iohannis decât oricare dintre contracandidații lui? Este, pentru că așa a stabilit Rareș Bogdan, liberalul de conjunctură. Cel mai slab politician dintre toți jurnaliștii și cel mai jenant ziarist dintre toți politicienii. Veți spune, presimt, că nu aveți cu cine vota. Hai să fim serioși, iată ce ofertă bogată aveți. (Valentin Boeru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here