Pleșoianu, afară!

0
675

S-a întâmplat exact ceea ce prevăzusem nu cu multe zile în urmă. Am greșit doar momentul, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei. Spuneam atunci că la CEx ne vom trezi cu candidatura Viorică Dăncilă la alegerile prezidențiale, căci – nu-i așa? – dacă i-o cere partidul, ea se sacrifică. Partidul, în totalitatea lui, nu-i va cere asta niciodată, n-are chef de ea, numai că ea reduce masa sutelor de mii de cotizanți la câteva zeci de persoane care alcătuiesc Comitetul Executiv. Adică, cei care-și apără pozițiile și avantajele.

Liviu Pleșoianu poate rezerva cele mai tari surprize

Viorica Dăncilă n-a mai avut răbdare, ispita puterii a fost mult prea mare. Ce dacă a promis că nu va candida? Asta e politica, să promiți. Exact cum spunea un politician rus, „convinge-i că au nevoie de un pod și promite-le că-l construiești, chiar dacă prin sat nu trece niciun râu”.

Oleacă de concordie, cetățeni!

Astăzi, Viorica Dăncilă și-a nuanțat declarația, spunând că dacă nu există garanția că omul social-democraților va intra în turul al doilea, ea se va sacrifica și își va depune candidatura. Exact de asta se teme și marea masă a partidului. Un fel de las’ pe mine, că ridic eu electoratul la luptă. Foarte interesant cum apare precizarea ei exact la o zi după ce ziarul „Național” titra „Orlando, alesul lui Iohannis!”, sub semnătura lui Cătălin Tache. Simplă coincidență? Categoric își pregătește terenul, dar despre șansele reale de a câștiga nu deschide gura. Probabil că ea crede că PSD o va vota orbește, trecându-i cu vederea sancționarea complet gratuită lui Șerban Nicolae și tentativa de a-i închide gura lui Liviu Pleșoianu.

Iohannis e mai sigur pe victorie ca niciodată

Probabil că este convinsă că grosul social-democraților nu va băga de seamă că partidul, sub conducerea ei, se duce spre un cel mult 20 la sută, variantă care este bine apreciată la Cotroceni. Ce nevoie ar mai avea Iohannis să depună eforturi în acest sens, când o poate face Viorica Dăncilă cu mâna ei? Sau ăsta este rolul ei, spre concordia națională?

Și după, ce se întâmplă?

Până acum avem un Orlando Teodorovici, dorit de Cotroceni și căruia Iohannis i-a dat acceptul să-l concureze. Căci, mai nou, dacă nu te vrea sasul mecanic, nu ai ce căuta în cursa electorală. Șansele lui Teodorovici de a intra în cel de-al doilea tur sunt absolut egale cu cele ale Vioricăi Dăncilă.

Exact asta sperie partidul, sacrificiul Vioricăi Dăncilă

Adică deloc, de ce s-o mai dăm pe după plop? Ambii sunt contracandidați de decor, care-i convin de minune lui Iohannis, în fața lor distanțându-se în pas lejer. Și, dacă prin reducere la absurd, Viorica Dăncilă ar ajunge și în turul al doilea, cine garantează că va câștiga alegerile? Absolut nimeni, pentru că PSD, de data aceasta, este un perdant planificat. În asemenea condiții, nu ai cum să nu te întrebi dacă pe social-democrații din moțul formațiunii nu i-o fi prostit căldura. A lupta doar cât să intre în turul doi al alegerilor este o miză? Bine, o fi, dacă asta vor ei. Și după?

Nu e voie și gata

În mai multe sondaje, Călin Popescu Tăriceanu este cotat peste Viorica Dăncilă. Nu știu dacă și în cele comandate de PSD. Probabil că noul lider al partidului nu suportă un asemenea afront. Cu o priză din ce în ce mai mare la electorat, nici Liviu Pleșoianu nu îi este pe plac. Atât timp cât ea este președintele partidului, nu va accepta că Pleșoianu să-i ia fața. Așa că, mai bine afară din competiție. Nu prin vreun ordin direct, ci prin plasarea acestuia în coada unui clasament intern, care să nu-l recomande a fi competitorul numărul unu. Apoi, cum să apară Liviu Pleșoianu în rolul de contracandidat al lui Klaus Iohannis?

Patriotismul cade greu Occidentului

În primul rând, șansele tânărului pesedist de a răsturna calculele de la Cotroceni ar fi foarte mari. Iohannis s-ar vedea trimis în ridicol de un politician care nu are nici măcar trei ani de experiență în spate. Discursul lui, nu șablonard și sterp ca al celui care încă mai este președinte, este perfect adaptat la realitate și la ce trebuie auditoriul să asculte.

Orlando Teodorovici, butaforie pesedistă la alegeri

Vorbele lui zgârâie însă urechile fine ale lui Iohannis, dar și ale Vioricăi Dăncilă, căci Pleșoianu abordează lejer teme privind lingușirea marelui partener strategic și a Uniunii Europene, pentru care suntem doar slugi. Or așa ceva nu se poate. Acum, când Viorica Dăncilă a înțeles care îi este rolul, de a ține trena unor ariviști politic din UE și de a face sluj în fața americanilor vine el, Pleșoianu, să încurce lucrurile cu accentele lui de român sadea, care nu-și lasă capul în jos? Păi, atunci, nu cade orice înțelegere între Palate privind candidații preferați și antamați? Nu cad și angajamentele față de stăpânii occidentali, de a nu pune un președinte care să le facă probleme cu patriotismul lui deranjant? Mai bine să stea pe margine, nu? (Valentin Boeru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here