SUA și Iran trec razant pe lângă război. Trump a ordonat bombardarea mai multor ținte

0
130

Donald Trump a aprobat o serie de atacuri militare împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere de către forţele iraniene, însă decizia a fost anulată înainte de lansare.

Liderul de la Casa Albă a aprobat atacuri care sa vizeze mai multe ţinte, inclusiv radare şi lansatoare de rachete, au declarat oficiali din cadrul Administrației Trump, citate de publicaţia americană NYT.

„Avioanele erau în aer iar navele se aflau în poziţie. Atacurile trebuiau să aibă loc vineri chiar înainte de răsărit pentru a exista un risc cât mai scăzut pentru soldaţii şi civilii iranieni. Nicio rachetă nu a fost lansată înainte ca forţele aeriene să primească ordinul de a se retrage. Este încă neclar dacă atacurile asupra Iranului vor avea loc, scrie NYT, adăugând că decizia privind anularea atacurilor s-ar putea datora atât preşedintelui Trump, cât şi a îngrijorărilor exprimate de administraţie privind logistica şi strategia.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat că drona americană doborâtă joi de către forţe iraniene a pătruns în spaţiul aerian iranian şi a anunţat că Teheranul va denunţa la ONU această „nouă agresiune”. O dronă „de spionaj” americană a fost doborâtă joi în apropiere de Strâmtoarea Ormuz de Iran, care a informat că dispozitivul se afla în spaţiul său aerian, ceea ce Washingtonul contestă, alimentând temeri cu privire la confruntare directă între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre SUA şi Iran cresc neîncetat după ce preşedintele american Donald Trump a decis, în mai 2018, să-şi retragă ţara din Acordul nuclear de la Viena din 2015 şi să reimpună sancţiuni dure Teheranului. Însă sunt de aşteptat noi fricţiuni, după ce Iranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit vor depăşi, la 27 iunie, nivelul limită prevăzut în Acordul de la Viena. (Filip Mihael Bodoc).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here