Cum alegi corect un uscător de rufe potrivit pentru nevoile tale

0
399

Contrar aparențelor și a ceea ce obișnuiam să credem, un uscător de rufe nu mai reprezintă o avere. Avansul tehnologic și competiția între producătorii de mașini de spălat și uscătoare de rufe au făcut ca prețul unui uscător de rufe să devină extrem de accesibil, cam la nivelul unei mașini de spălat. În aceste condiții, e de neînțeles de ce nu avem un uscător de rufe în fiecare casă până acum. Avantajele sunt multiple.

 

Mulți dintre noi locuim la bloc, fără posibilitatea de a usca rufele pe sârmă, în curte sau pe balcon, dat fiind că nu toate apartamentele și garsonierele au balcoane. În plus, uscarea rufelor pe balcon, într-un oraș aglomerat, riscă să umple hainele de praf, funingine și miros neplăcut. În casă, uscătoarele de plastic sau sârmă, nu fac decât să umezească aerul din încăpere și să ocupe spațiu vital pentru locuire. Un uscător de rufe sau o mașină de spălat cu uscător devine astfel de o importanță vitală în majoritatea caselor noastre.

 

Totuși, când vine vorba de cumpărat un uscător rufe, nu toată lumea știe de unde să înceapă și căror lucruri să le acorde atenție. Sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere pentru casa ta.

 

1. Unde amplasezi uscătorul de rufe?

 

Dacă nu ai probleme cu spațiul în locuință și poți amplasa uscătorul de rufe oriunde, felicitări! În caz contrar, cel mai uzual loc pentru amplasarea uscătorului este deasupra mașinii de spălat, dacă aceasta din urmă este un model cu încărcare frontală. De obicei au aceleași dimensiuni, cu o lățime de 60 de cm. Mulți se întreabă dacă amplasând uscătorul de rufe deasupra mașinii de spălat nu afectează funcționarea acesteia din urmă prin trepidațiile uscătorului sau dacă nu cumva acesta poate să cadă. Răspunsul în ambele cazuri este ”Nu”.

 

2. Ce capacitate trebuie să aibă un uscător de rufe?

 

Recomandabil este să cumperi un uscător de rufe a cărui capacitate să fie ceva mai mare decât a mașinii de spălat. Deși pare un lucru simplu de înțeles, în mașina de spălat hainele intră uscate, în timp ce în uscător intră ude, deci cântăresc mai mult. La o mașină de spălat rufe cu capacitatea de 7 kilograme, uscătorul de rufe trebuie să aibă măcar 8.

 

În plus, recomandările fabricanților de uscătoare rufe sunt ca 20% din capacitatea uscătorului trebuie să fie libere, pentru ca hainele să poată fi învârtite cu ușurință, pentru o uscare mai eficientă. Astfel, programele pot fi mai scurte și, deci, mai eficiente. Iar rufele ies din uscător rufe fără a fi șifonate.

 

3. Cum calculezi consumul uscătorului de rufe?

 

Un uscător rufe de ultimă generație costă mai mult, iar investiția inițială este mai mare, dar consumă mai puțin și, pe termen lung, presupune o economie. Uscătoarele rufe din clasa de eficiență A+++ consumă cu 40% mai puțin decât cele din clasa A+, de exemplu.

 

În funcție de necesitățile fiecăruia, investiția inițială se amortizează în circa patru ani, din consumul de energie electrică și de apă, conform specialiștilor. Speranța de viață pentru un uscător de rufe este de circa 10 ani. Practic, cel puțin șase ani îți usuci rufele gratis.

 

4. Nu e zgomotos un uscător rufe?

 

Zgomotul poate constitui o problemă, în funcție de sensibilitățile fiecăruia și de locul în care este amplasat uscătorul de rufe. Cele mai noi modele, însă, sunt tot mai silențioase și tot mai performante, așa că acest aspect nu ar trebui să te preocupe foarte mult.

 

5. Care sunt programele de uscare cele mai bune?

 

Este important ca uscătorul tău de rufe să fie unul cu mai multe programe, în funcție de hainele pe care le introduci în ciclul de uscare: delicate, bumbac, sintetice etc. De asemenea, există uscătoare de rufe cu temporizator și cu senzori de umiditate, pentru ca acesta să aleagă singur programul în funcție de umiditatea detectată și de mărimea încărcăturii. Astfel, uscătorul estimează timpul și consumul de energie pentru fiecare încărcare.

 

Dacă cele de mai sus ți-au răspuns întrebărilor și te-au făcut să iei decizia cumpărării unui uscător rufe, felicitări! Ai luat o decizie înțeleaptă! Asigură-te, însă, că achiziționezi uscătorul de la magazinele consacrate, fie ele magazine fizice sau online. Dacă faci achiziția online, ține cont de review-urile celorlalți utilizatori, astfel încât să preîntâmpini orice problemă ulterioară ar putea apărea cu noul tău uscător de rufe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here