Isărescu a mințit debitorii, în favoarea băncilor, zi de zi/Isărescu a mințit voalat și Parlamentul

0
213

Datele comunicate astăzi – ,,verisorul” dobanzii ROBOR, arată că Isărescu a mințit debitorii, în favoarea băncilor, zi de zi, prin punerea de costuri suplimentare în sarcina creditorilor. Isărescu a mințit voalat și Parlamentul, atunci când, la audierea din 12 februarie 2019, a lăsat impresia că ar fi costuri mai mari dacă ROBOR s-ar calcula la tranzacțiile efective. Am aflat astazi cat valoreaza, în mod real, cuvântul și garanțiile lui Isărescu. Si am mai aflat ceva: din datele comunicate astăzi: BNR cam scotea dobânzile raportate din pălărie și se cam juca cu dobânda plătită de debitori la fel cum se juca cineva la televizor, cu cartoful. Am detaliat pentru PSnews, in articolul “Isărescu își termină ultimul mandat mințind despre dobânzi”, precizeaza analistul si jurnalistul Radu Soviani pe pagina sa de socializare. (Paul D.).

“Isărescu își termină ultimul mandat mințind despre dobânzi”

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, de 2,36%. Indicele ROBOR, pe care IRCC îl înlocuiește, era, în 30 aprilie, 3,37%, şi a scăzut, joi, la 3,32%.

Contactat de PSnews, analistul economic Radu Soviani a precizat că IRCC, ,,verișorul’’ corect al ROBOR, este calculat pe baza costurilor efective la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară. potrivit jurnalistului, acesta reprezintă, în fapt, costul atragerii de bani pe termen scurt de la băncile care își respectă prea puțin clienții, prin dobânzile real negative pe care le oferă la depozite – principala sursa de finanțare a creditelor.

”Datele comunicate astăzi (joi – n.r.) arată că Isărescu a mințit debitorii, în favoarea băncilor, zi de zi, prin punerea de costuri suplimentare în sarcina creditorilor. Isărescu a mințit voalat și Parlamentul, atunci când, la audierea din 12 februarie 2019, a lăsat impresia că ar fi costuri mai mari dacă ROBOR s-ar calcula la tranzacțiile efective. Isărescu a mințit în același în care minte și statistica atunci când anunță valori de PIB inventate: se bazează că, în esență, mai nimeni nu poate obține în afara BNR sau INS datele efective pe care se bazează statisticiel raportate.

Dar astăzi avem dovada miniciunii lui Isărescu, principalul efect benefic al OUG 114: băncile se împrumutau între ele la dobânzi mai mici decât cele avute ca referință în transmiterea costurilor către consumatori. În trimestrul IV 2018, pe tranzacțiile din ecran, a oscilat între minimul de 2,81% atins în 5 octombrie 2018 și maximul de 3,07% atins în 25 octombrie. Media ROBOR la 3 luni în trimestrul IV, pe baza tranzacțiilor din ecran a fost de 2,85%. Ceea ce înseamnă că dobânda avut în vedere ca referință a fost cu 20% pe baza tranzacțiilor din ecran a fost cu 20% mai mare decât ar fi fost pe baza tranzacțiilor efective”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.

Analistul consideră suspectă ”tăcerea îndelungată a lui isărescu de a constata că prețul creditelor în lei este manipulat prin umflarea referinței ROBOR în raport de tranzacțiile efective”.

”Reglementatorii americani și cu întârziere cei europeni au pus de mult problema stabilirii unei dobânzi reale de piață. Isărescu a tăcut. Iar când nu a mai putut să tacă, a mințit. Și a vrut să întârzie cât se poate de mult calculul dobânzilor în funcție de tranzacțiile reale.

Și încă ceva: din complicitatea BNR-Guvern în ceea ce privește exportarea incompetenței lor monetare și fiscale pe populație nu înseamnă deloc faptul că ratele vor scădea. Și nici automat că un credit acordat astăzi va fi mai ieftin decât un credit acordat alaltăieri. Pentru că, prin taxa pe active financiare s-a creat în mod ticălos un nou comision bancar pretextat chiar de această taxă. Pe care tot împrumutații îl vor plăti. Ceea ce trebuie să facă însă acum Comisia Economică din Senat este să ceara BNR datele istorice privind costul tranzacțiilor efective versus cele afișate. Pentru a aflat câte miliarde de lei au fost luate de la populație, în ultimii ani, prin nepăsarea complice a lui Isărescu de a supra-taxa creditele, dar nu în favoarea statului, ci în favoarea băncilor. Și a aflat în mod real câți bani valorează cuvântul lui Isărescu atunci când a garantat în Parlament că ROBOR nu a fost manipulat. Datele comunicate astăzi arată că BNR scotea dobânzile raportate din pălărie și că se juca cu dobânda plătită de debitori la fel cum se juca cineva la televizor, cu cartoful”, a conchis Radu Soviani.

 

Articolul Isărescu a mințit debitorii, în favoarea băncilor, zi de zi/Isărescu a mințit voalat și Parlamentul apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here