Tigarile electronice colcaie de bacterii care provoaca astm

0
71
concept of choosing the type of cigarette, Close up of a smoker undecided about choosing the type of cigarette to smoke

Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard din SUA a scos la iveala un lucru nimicitor pentru piata tigarilor electronice: peste un sfert dintre acestea sunt contaminate cu bacterii care provoaca astm.

Specialistii, care au analizat pentru studiu 75 de produse populare, atat cartuse de unica folosinta, cat si dispozitive cu lichid, spun ca acesti compusi descoperiti in tigarile electronice apartin aceluiasi tip care se gaseste in centrele de incinerare a deseurilor. In plus, produsele cu arome dulci fructate, foarte populare in randul adolescentilor, sunt cele care contin cele mai multe toxine.

Tigarile cu arome, adevarate bombe pentru sanatate

Studii anterioare au aratat ca arome comune folosite pentru tigarile electronice sunt asociate unor severe maladii respiratorii. Insa aceasta este pentru prima data cand au fost descoperite in dispozitive substante biologice potential daunatoare. Campaniile de sanatate publica desfasurate in Marea Britanie le recomanda fumatorilor sa schimbe tigaretele clasice cu cele electronice, motivand ca cele din urma afecteaza sanatatea cu cel mult 5% comparativ cu primele. Demersul a fost criticat de cercetatori, care spun ca este prea devreme pentru a cunoaste adevaratele efecte ale folosirii tigaretelor electronice. Potrivit noului studiu, publicat in Environmental Health Perspectives, 27% dintre dispozitivele analizate au prezentat urme de endotoxine – substante toxice continute de bacterii gram negative -, care se gasesc de obicei in mediile agricole si industriale, iar 81%, urme de glucan, care se gaseste in peretii celulari ai fungilor. Ambele provoaca maladii respiratorii acute si cronice in randul persoanelor care lucreaza in anumite medii, precum incinerarea deseurilor.

Mostrele de cartuse prezentau concentratii de 3,2 ori mai mari de glucan comparativ cu aromele lichide. Concentratiile de glucan erau, de asemenea, mai mari in produsele mentolate decat in cele fructate. Insa cele fructate contineau concentratii mai mari de endotoxine. Cercetatorii sunt de parere ca materiile prime folosite in producerea aromelor ar putea fi sursa contaminarii cu microbi. (Andrei Coman).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here