Ucraina o da pe popcorn

0
84

Volodimir Zelenski este un actoras care a ajuns sa vanda iluzia schimbarii prin replici invatate pe de rost din serialele de mana a doua finantate si difuzate de televiziunea mogulului Ihor Kolomoiski. I-au cumparat visurile la cheie, frumos impachetate in cuvinte atent mestesugite, milioane de ucraineeni – peste 70% din populatia cu drept de vot, mai putin regiunea Donbass, unde alegerile au fost intens de absente. Oamenii vad in el exact ceea ce trebuie sa vada. Zelenski este imaginea idilica pentru electorat, aceea ca numai un personaj venit dintre cetatenii de rand, un outsider, poate invinge sistemul politic actual. „Nimic mai fals”, sustine Volodimir Fessenko, politolog convins ca tara a ales o himera, un personaj de Hollywood (sau Mosfilm?!), nu un lider capabil si stapan pe el.

Cei care m-au votat sunt exact ca mine, spune noul presedinte al Ucrainei

Turul 2 al alegerilor prezidentiale din Ucraina n-a avut istoric. S-a organizat doar pentru ca trebuia bifat, o confirma rezultatele – „colegul meu, Zelenski” (Florin Calinescu, care nici pana acum n-a aflat ca nu face parte din distributia asta) l-a batut la fundul gol pe Porosenko, 73%-27%. La asemenea scor, si asteptarile sunt pe masura, doar ca noul sef nu prea are habar despre ce trebuie sa faca.

Premier si presedinte evreu, la Kiev

Dupa Israel, Ucraina este a doua tara din lume condusa de doi politicieni evrei. Atat premierul Volodymyr Groysman, cat si presedintele Zelenski sunt descendenti ai unor familii de evrei, de aici si numeroasele speculatii aparute in jurul lor.

Scriam mai sus ca liderul de la Kiev nu prea are habar despre ce trebuie sa faca. Nici nu-i nevoie, papusarii din spatele sau au agenda de lucru pregatita si se vor asigura ca va fi indeplinita punct cu punct.

„Nu va urma un discurs patetic, vreau doar sa va spun ca am reusit, va multumesc tuturor!”. Un mesaj simplu, golit de continut electoral, dar usor nerealist, rostit intr-un moment in care oamenii asteptau altfel de vorbe, de prime impresii. Totusi, Zelenski admite ca nu este croit pentru a fi acest tip de politician: „Asta ma deosebeste de ceilalti. Asta e o fata noua. Nu am fost implicat niciodata in politica, provin dintr-o lume curata, a televiziunii si a filmelor. Oamenii inteleg ca nu fac promisiuni pentru ca apoi sa-mi cer scuze. Cei care m-au votat se identifica cu mine fiindca sunt deschis, sufar, ma enervez. Nu-mi ascund emotiile in fata camerelor, nu incerc sa par diferit”.

Desi a fost infrant, Petro Porosenko afirma ca nu va iesi din politica

Outsiderul nu este, totusi, cu mult diferit de magnatul Petro Porosenko. Presa de investigatii a relatat ca Volodimir Zelenski detine mai multe apartamente in Kiev, o casa la curte si un mic castel in Italia, acolo unde este vecin cu mai multi miliardari …rusi!

Apropiat de Moscova?

Deocamdata, dincolo de promisiunile din campanie (va continua negocierile pentru pace in regiunea Donbass, va incerca repatrierea soldatilor luati prizonieri de Rusia etc), nu se stie nimic despre planurile lui Zelenski. Asta si fiindca actorasul de stand-up comedy nu agreeaza iesirile in public si aparitiile televizate, fiind mai degraba un personaj discret, decat un one-man show.

Ce se stie este ca Volodimir Zelenski se descrie drept un politician antisistem. „Asta inseamna ca-i impotriva Occidentului”, se intreaba analistii din Vest, care vin si cu un scenariu horror: „Daca este, cumva, marioneta Moscovei”? Argumente ar fi destule, vezi lipsa de implicare a UE si SUA in aceste alegeri si interesul scazut al marilor cancelarii pentru rezultatul de la Kiev. Da, Zelenski a fost deja felicitat de Donald Trump si cativa lideri bruxellezi, insa este prea putin spre nimic comparativ cu atentia si sprijinul acordate lui Petro Porosenko in urma cu patru ani. Si, atunci, nu cumva Ucraina a fost sacrificata la masa negocierilor cu Rusia, caz in care Zelenski va executa ordine primite de la Vladimir Putin? Temerile sunt justificate si depinde numai de noul presedinte sa arate lumii ca Ucraina ramane interesata de o integrare in Uniunea Europeana. (Nicholas Cezar).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here