Masacru de Paste

0
164

Soc in Sri Lanka: peste 200 de oameni au murit intr-o serie de atentate simultane in timpul sarbatorii de Paste in biserici si hoteluri din zona capitalei Colombo, iar peste 400 sunt raniti. Bilantul victimelor este in continua crestere.

Carnagiu dupa un lant de atentate

Ministrul Apararii a decratat stare de asediu si interdictie de circulatie dupa ce au fost inregistrate opt explozii care au vizat cel putin trei biserici catolice si cinci hoteluri  de lux, printre care The Shangri La, Cinnamon Grand si Kingsbury din Colombo, dar si din Negombo si Batticaloa. Doua deflagratii s-au produs la biserica Sfantul Anton din Colombo (64 de morti) si la biserica Sfantul Sebastian din Negombo, localitate situata la nord de capitala, unde au fost ucisi 67 de oameni. Mai mult de 50 de persoane au fost ucise in biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, a declarat un oficial al politiei. Imaginile postate pe Teitter arata cadavre intinse pe jos, peretii bisericii stropiti de sange si acoperisul distrus. Purtatorul de cuvant al politiei din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile, iar majoritatea celor raniti au fost dusi la Spitalul National Colombo –  este vorba de 254 de persoane si alti 60 de raniti. Bilantul provizoriu al mortilor a crescut la 207, dintre care 35 de cetateni straini, in timp ce 469 de oameni au fost raniti. Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a criticat “atacurile lase” si a asigurat ca va lua masuri “imediate pentru a controla situatia”.

Totodata, guvernul a decretat blocarea temporara a retelelor de socializare “pentru a impiedica propagarea de informatii incorecte si false”. Presedintele tarii, Maithripala Sirisena, a precizat ca armata si politia au lansat anchete pentru a-i descoperi pe cei responsabili, in timp ce cardinalul Malcolm Ranjith (conducatorul Bisercii catolice din Sri Lanka) a afirmat ca  nu este clar daca atacurile au fost comise de un grup local sau international.  Atentatele nu au fost deocamdata revendicate, insa existau temeri ca militanti ai organizatiei teroriste ISIS care s-au intors din Irak si Siria ar putea constitui o amenintare. Sri Lanka este o tara majoritare budista, dintre cei 21 de milioane de locuitorii, se estimeaza ca 1,2 milioane sunt catolici. Atentatele din Sri Lanka au indoliat Pastele Catolic, a spus Papa Francisc, declarandu-se aproape de “toate victimele acestei crude violente”. Presedintele afgan Ashraf Ghani a denuntat un atac “abonimabil asupra credinciosilor”, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat “ingrozita de vestea ca in Sri Lanka crestini au fost atacati si ucisi in timpul slujbei de Paste”, in timp ce premierul britanic Theresa May a condamnat “actele de terorism  cu adevarat ingrozitoare”.

Melescanu, trezit din somn: opt copii romani erau in Colombo

„Din fericire, in momentul acesta, nu exista nicio informatie ca vreun roman ar fi fost implicat in aceste atentate, nici ranit, nici decedat (…) Chestiunea cea mai sensibila este faptul ca un grup de 8 copii cu insotitori erau in Colombo si pana la urma s-a reusit obtinerea unui sprijin. Din punctul de vedere al nostru, am reusit sa discutam cu autoritatile si au fost dusi cu totii intr-o unitate militara la periferia capitalei, unde sunt conditii de securitate foarte stricte”, a spus Teodor Melescanu. Ministrul Afacerilor Externe a  recomandat romanilor care se afla in Colombo sa ia legatura cu consulatul Romaniei si sa se intoarca in tara “cat mai rapid”, pentru ca nu se stie cum vor evolua atentatele. Tot Melescanu ne linisteste ca “din fericire nu exista o biserica ortodoxa in care s-ar fi putut aduna romani”. Noaptea mintii…(Andrei Coman).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here