PROTOCOL: Cum turna Kovesi la Washington!

0
53

(Preluare National  – Catalin Tache):

Nimeni din clasa politica sau sistem nu poate fi chiar atat de ”fata  mare” incat sa-si inchipuie ca pe vremea statului paralel ”linsul clantelor” ambasadelor straine nu era cu adevarat sportul national al Romaniei! Iata insa ca exista si ”next level” al delatiunii, cei aflati in gratiile fostei Administratii Democrate a Statelor Unite ale Americii fiind incurajati ”sa toarne” direct la Washington! Ceea ce, desigur reprezenta un avantaj imens, intrucat in cazul unei eventuale ”suprapuneri” a rapoartelor informative, prioritate avea cel care era conectat direct la ”receptorul” de peste Ocean.

Numai ca, oricate semnale ar fi dat ambasadele straine si mai ales cea a SUA prin glasul mai mult activistului decat diplomatului Hans Klemm in favoarea sa, a ”turna” afara nu era chiar un lucru simplu. Fie si pentru ca nu puteai avea niciodata siguranta deplina, ceea ce de altfel se si demonstreaza pe deplin acum, ca nu-ti face vreo ”nefacuta” structurile contrainformative romanesti. Ma ales ca nu te puteai agata de niciun cadru legal care sa justifice informarile facute reprezentantilor unui stat strain, fie el si unul partener strategic. Si, totusi, iata ca s-a gasit ”carligul” prin care conducerea Directiei Nationale Anticoruptie putea raporta direct la Washington, legal si in confidentialitate totala. Pretextul folosit excesiv ulterior, dupa cum sustin sursele noastre find reprezentat de semnarea, la 8 decembrie 2014, la Washington, a unui protocol intre Directia Nationala Anticoruptie din Romania si Vicepresedintia de Integritate-INT, unitate independenta din cadrul  Bancii Mondale, care are ca atributie exclusiva investigarea activitatilor de frauda si coruptie.

”Spalau” orice!

Daca ar fi sa se alcatuiasca acum un ”almanah” cu toate rechizitoriile publice din vremea de glorie a Directiei Nationale Anticoruptie, cititorii avizati ar putea lesne observa ca nu a fost practic dosar ”de la Dumnezeu” in care procurorii sa nu adauge obligatoriu printre acuze si ”savarsirea infractiunii de spalare de bani”. Si asta indiferent de specificul fiecarei spete in parte.  Iata insa ca, desi buna vreme pana si initiatii sistemului s-au gandit ca explicatia cea mai probabila a acestei ”obsesii” este ca procurorii anticoruptie ar forta astfel obtinerea unei condamnari mai grele pentru imbunatatirea ”palmaresului”, lucrurile s-ar putea sa stea cu totul altfel. Intrucat, dupa cum reiese din concluziile unui raport contrainformativ care a monitorizat, in cea mai mare discretie, aceasta ”falanga informativa” a taberei democrate americane, includerea spalarii de bani, ca  si a ”marii evaziuni fiscale” era folosita strict pentru ca Laura Codruta Kovesi sa poata raporta fara sa fie ”inconsertata” de legislatia romaneasca la Washington. Asa ca ”ordinul pe unitate” era ca procurorii anticoruptie sa strecoare, in plina isterie minutios intretinuta a ”combaterii marii evaziuni fiscale” si ”spalarea de bani” in orice dosar cu nume grele implicate in el…

”Hunters Alliance”

Desigur, oficial vorbind Banca Mondiala era interesata sa depisteze eventualele actiuni de frauda sau de coruptie care aveau legatura cu finantarile asigurate de ea. Numai ca ”aria de acoperire” a fost serios marita odata cu infiintarea, in anul 2010, a unui grup independent pe langa Banca Mondiala, denumit The International Hunters Alliance. Iar multe tari de pe toate meridianele globului, inclusiv statele eurosceptice s-au tot ferit de atunci sa mai ia fie si un dolar de la Banca Mondiala nu din cauza conditiilor de creditare, ci tocmai pentru a nu avea astfel de-a face cu ”Hunters Alliance”. Unitate perceputa tot mai pregnant in timpul Administratiei Democrate a SUA drept un ”apendice” al ”vanatorilor de informatii” de la Washington. Ceea ce si explica  de ce unul dintre principalele obiective ale noii Administratii Republicane de la Casa Alba  a fost tocmai schimbarea presedintelui  Bancii Mondiale si implicit ”taierea aripilor”  The International Hunters Alliance  prin numirea ”trumpistului” David Malpass in fruntea influentului organism financiar international.

”Puncte de contact confidentiale”

Iar printre pricipalele prevederi ale Protocolului prin care Directia Nationala Anticoruptie si Vicepresedintia de Integritate – INT ”se angajeaza sa coopereze si sa se consulte reciproc pe probleme de interes comun” se numara si ”furnizarea reciproca de informatii relevante privind identificarea, fundamentarea si prevenirea cazurilor de frauda si coruptie”. Numai ca, dincolo de acest schimb asumat de informatii, in care bineinteles ca doar ”a dat” si nu a primit mai nicio ”informatie relevanta” de la Hunters Alliance, structura contrainformativa care a documentat aceasta posibila ”vulnerabilitate” la siguranta nationala a fost si mai ”fascinata” de o alta prevedere din protocolul semnat la Washington D.C. Este vorba de angajamentul prin care ”vor fi desemnate puncte de contact pentru facilitarea si transmiterea eficienta si confidentiala a informatiilor si vor fi organizate intalniri periodice pentru identificarea domeniilor prioritare de cooperare comuna”. Iar existenta unor astfel de ”puncte de contact” prin care sa aiba loc ”predari confidentiale de informatii” pur si simplu au reprezentat o ”umilinta totala” pentru structurile contrainformative romanesti. Fiind vorba de mijloace clare prin care se predau informatii unui ”receptor” strain direct de la varful Directiei Nationale Anticoruptie, acolo unde erau instrumentate cele mai sensibile spete ale statului roman! Iar prin aceleasi ”puncte comune”, serviciile secrete romanesti au fost pur si simple scoase din joc, Laura Codruta Kovesi avand astfel acces direct la informarea Washington-ului. Si cu toate ca buna perioada de timp nimeni nu a indraznit sa ridice ”batista” contrainformativa de pe ”tambalul” acestor  puncte comune si a furnizarii de informatii sensibile de la DNA catre grupul de lucru Hunters Alliance sunt sanse sa fie refacute principalele coordinate ale acestei colaborari. Mai ales ca monitorizarea discreta a intalnirilor si ”suetelor informative” de taina nu au incetat nicio clipa. Astfel ca din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra se lucreaza intens la intocmirea listei atat cu ”punctele de contact”, cat si cu  cei care au participat la aceste intalniri comune confidentiale. Iar surprizele vor fi mult mai mari decat se asteapta cei care si-ar dori ca ”lista neagra” sa cuprinda doar numele Laurei Codruta Kovesi…

 

Articolul PROTOCOL: Cum turna Kovesi la Washington! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here