Relatia Europa – America intra in etapa „ba, pe-a ma-tii!”

0
525
TOPSHOT - US President Donald Trump speaks to the press before departing the White House for the G7 summit in Washington, DC, on June 8, 2018. (Photo by NICHOLAS KAMM / AFP) (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Cand rechinii se cearta, guvizii se pitesc pe fundul marilor si trag invataminte din galceava celor mari. Romania trebuie sa-si scoata carnetul de notite caci Europa si America se pregatesc de razboi! O relatie care decenii la rand a urmat calea bunei intelegeri este aruncata in aer de frisoanele reci ale date de cel mai simplu calcul financiar – doua mere nu pot fi impartite la trei magari; China reprezinta piata asiatica, are si ea armele pregatite si gura la fel de mare si bogata, cand vine vorba de atacuri, nu se fereste. Fara o strategie bine pusa la punct si fara factori de decizie capabili sa tina strans haturile, economia Romaniei va fi spulberata de tsunamiul pe care il va declansa crahul ce se anunta.

Parteneriat strategic „my ass”

Si se anunta la fel ca in 2007, cand trambita Americii transmitea lumii un semnal clar – prabusirea pietei imobiliare va genera un efect de domino asupra tuturor sectoarelor din economie! Multi au vazut prabusirea, putini au anticipat ce va urma si doar cativa au profitat; apropo de profitat si profit, se mai stie ceva de „centura de siguranta” angajata de Basescu in numele Romaniei – parca un imprumut de 30 de miliarde de la FMI?!

Trump se face vames

Presedintele Americii impune taxe vamale suplimentare Chinei. La fel a facut si cu Germania, iar mai nou vrea sa loveasca in toata Uniunea Europeana. La cat de mult ii place sa se joace de-a vamesul, Donald Trump parca si-a gresit meseria, zau!

Relatia Europa – SUA a ajuns la faza „ba, pe-a ma-tii!”. Fiindca UE acorda subventii companiei Airbus, americanii ameninta ca vor introduce o serie de taxe vamale suplimentare pentru o serie de produse importate de pe „Batranul continent”. Nu toate au legatura cu industria aeronautica, dar la razboi exista si victime colaterale, nu-i asa?! Si, cum Bruxellesul si Washingtonul sunt deja pe campul de lupta (comerciala, deocamdata), pe langa elicopterele de pasageri vor fi taxate si alte produse: unele categorii de branzeturi, vinuri si motociclete. Totul, ca raspuns la prejudiciile pe care subventiile acordate Airbus le cauzeaza rivalei din domeniul aeronautic, firma americana Boeing.

Raspunsul UE: „Si noi pe voi!”

Europa nu mai inghite gogoasa americana, o scuipa, se clateste si jura ca nu va lasa lucrurile asa. De la Bruxelles vine raspunsul: „Si noi pe voi!”. Adica, si UE poate sa taxeze SUA, nu numai invers. Europenii sustin ca, la randul lor, „partenerii” americani acorda anual stimulente fiscale nelegale companiei Boeing, ultimul virament de acest fel fiind in valoare de 325 de milioane de dolari. Pam-pam!

Aceasta tema a razboiului comercial intre America si Europa nu-i una noua. Washingtonul a reclamat concurenta neloiala a Airbus la Organizatia Mondiala a Comertului inca de la inceputul anilor ‘2000, doar ca, in contrapartida, si europenii au facut acelasi lucru.

Piata avioanelor de pasageri, o afacere de miliarde de euro anual, este doar o noua picatura in paharul discordiei dintre UE si SUA. La inceputul mandatului sau, Trump a declarat razboi automobilelor germane, asa aparand pe piata scandalul Volkswagen. A urmat povestea telecomunicatiilor, cu sistemul 5G pe care Huawei vrea sa-l implementeze in mai multe state din Uniune; America se opune si chiar a amenintat cu sanctiuni economice drastice daca Europa permite Chinei sa penetreze sistemul informatic. De doua zile, Airbus vs. Boeing tine capul de afis. Vede cum certurile se intetesc, iar semnalele sunt tot mai puternice – lupta pentru bani se inteteste, nicio tabara nu mai e dispusa sa inchida ochi la pierderi, totul e pe viata si pe moarte. (Nicholas Cezar).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here