Dom’ profesor se intoarce pe cai mari

0
455

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):

PSD și-a depus azi lista de candidați la Biroul Electoral Central, însoțită de un număr uriaș de semnături, cum stă bine unui partid care se respectă. O listă fără prea mari ”găuri”, dar nici una care să sclipească prin cine știe ce valori. Multă lume a remarcat deja un aspect interesant, chiar spectaculos al respectivei liste, dar nu și scenariul exploziv din spatele acestuia.

Mai exact, se observă faptul că între primii șapte candidați se numără nu mai puțin de patru oameni apropiați de Dan Voiculescu și de trustul său Intact. E vorba de jurnalista Carmen Avram, de preotul Chris Terheș, de Tudor Ciuhodaru și de Maria Grapini.
Prima este o ziaristă de excepție a Antenelor, ”externistă” de formație, aproape imposibil de combătut prin prisma vreunui background controversat, precum în cazul lui Rareș Bogdan, spre exemplu.
Chris Terheș e un personaj creat, practic, și promovat intens de trustul lui Dan Voiculescu, foarte activ în lupta împotriva statului-paralel. Tudor Ciuhodaru, un traseist politic, fost membru al PC-ului lui Voiculescu, extrem de bătăios și de vocal, sufocînd parlamentul cu declarații și interpelări, cîte 7-8 odată, adesea. În fine, Maria Grapini e europarlamentar, tot din partidul lui Dan Voiculescu.
Toți patru oamenii lui Voiculescu vor fi sută la sută europarlamentari.
Și pentru asta, Dan Voiculescu trebuie să fi plătit PSD un preț uriaș, nu în bani, desigur.

Marea întrebare?
La ce i-ar folosi asemenea zestre politică?
Să-i facă lobby de afaceri în parlamentul european?
Să lupte pentru propășirea României în Europa și în lume?

Să fim serioși. Mult mai probabil e că dom’ profesor și-a procurat patru potcoave și urmează să se ocupe și de problema calului.
Dacă pînă acum Voiculescu își făcuse un partid și prin el trimitea oameni în diverse funcții, pe mîna PSD, desigur, acum e invers: întîi trimite oamenii și apoi face partidul.
Ca să fi riguroși, partidul există deja, într-o formulă fantomatică. E vorba de PPU-SL, Partidul Puterii Umaniste-Social Liberal, creat în 2015 după ce vechiul său partid, PC, fuzionase cu Partidul Liberal Conservator, condus de Tăriceanu, născînd actualul ALDE.
O parte dintre conservatorii care au refuzat noul traseu al partidului au pus de o structură nouă, în timp ce Dan Voiculescu era în închisoare. Simțind din timp mișcările din partidul său, Voiculescu trimisese de după gratii o scrisoare ”supușilor” săi în care promitea ”La alegerile locale si parlamentare din 2016, Partidul Conservator va participa intr-o alianta electorala si va castiga un numar important de primari si un numar de parlamentari care sa-i permita formarea de grupuri parlamentare conservatoare la Camera Deputatilor si Senat”.
Nu a fost să fie. PSD a mers singur în alegeri, iar PPU-SL, pe cont propriu, a luat doar vreo 2.500 de voturi.

A urmat o perioadă de anonimat pentru partidul lui Voiculescu. Nici afaceristul nu a mai dat vreun semn de interes pentru politică.
Atît doar că, în 2014, Inpolitics remarca un lucru foarte interesant: sentința de condamnare a lui Dan Voiculescu includea anumite interdicții complementare pedepsei cu închisoarea, precum dreptul de a fi ales în orice funcție publică sau în orice funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Nu însă și dreptul de a alege, care le fusese luat celorlalți politicieni condamnați la închisoare.
În absența acestei interdicții, Dan Voiculescu poate fi președinte de partid și poate face bine mersi politică de orice nivel.
După o lungă adormire, de ceva vreme s-a produs o r

eactivare a Partidului Umanist, partidul fiind puternic promovat de trustul Intact, cu fostul primar Popescu Piedone pe post de vedetă. Dan Voiculescu însuși s-a activat, la rîndul lui, prin dese luări de poziție, pe blog, pe teme politico-sociale, interviuri și prin alte modalități.
Sunt semne ale marelui come-back.
E de așteptat, deci, ca cei patru aleși ai PSD sus pomeniți să demisioneze după alegeri și să intre în PPU-SL, ceea ce va transforma un partid minuscul în a patra forță românească din PE. 4 aleși corespund unui procent de 10-11% în alegeri, adică un scor de care nu s-ar rușina nici Pro România, ALDE ori PMP, formațiuni mult mai solide decît PPU-SL.
În toamna anului trecut, presa titra că Partidul Umanist va depune o listă completă de candidaturi în alegerile europene, cu Maria Grapini vîrf de lance.
A depus lista, dar în mijlocul celei a PSD.

După alegeri, cu partidul propulsat la Bruxelles și legitimat politic, Dan Voiculescu poate să se plaseze în fruntea lui și să privească spre noile obiective: alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.
Mizînd pe postura de broker de putere și pe o alianță ca în vremurile bune cu PSD, partid care a făcut eforturi, dintoteauna, să candideze cu aliați, pentru a elimina impresia de izolare politică pe care o induceau adversarii săi.
Mai ales că, la prezidențiale, e foarte posibil ca PSD și al său candidat să nu mai beneficieze de alianța cu ALDE, partid suficient de ambițios cît să aibă propriul său candidat. Iar oferta de potențiali înlocuitori e slabă spre inexistentă, în acest moment (Pro România? UNPR?).
Una peste alta, dom’ profesor is back. Și îl arde precis dorul de revanșă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Articolul Dom’ profesor se intoarce pe cai mari apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here