ATENTAT LA ORDINEA CONSTITUTIONALA/ICCJ refuza sa respecte Deciziile CCR, incalcand Constitutia si Legea 303/2004

0
128

ICCJ cere voie CJUE sa nu respecte Deciziile CCR pe completele de la instanta suprema: „Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a CCR?”. ICCJ sustine ca CCR nu are dreptul sa se pronunte pe legalitatea completelor de la ICCJ, dezvaluie in exclusivitate cei de la Lumea Justitiei.

Motto: Constituie abatere disciplinara: „nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii” – art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Fereasca Sfantul! Inalta Curte de Casatie si Justitie atenteaza la ordinea constitutionala refuzand sa respecte Constitutia, Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si in esenta dreptul intern al Statului roman. De suparare ca CCR a stabilit ca toate Completele de 5 judecatori, din 2014 pana in 2018, au fost constituite nelegal, dar si ca deputatul Florin Iordache a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la refuzul instantei supreme de a infiinta complete specializate, Inalta Curte a luat decizia de a cere voie Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa nu respecte Deciziile CCR. Oricat pare de ireal, acest lucru s-a intamplat la Inalta Curte luni, 25 martie 2019, in timpul judecarii apelului dosarului „Gala Bute”.

Inalta Curte calca in picioare Constitutia si legile interne

Decizia ICCJ de a cere permisiunea de la CJUE sa nu respecte Deciziile CCR reprezinta in opinia noastra o incalcare flagranta a articolului 147 din Constitutia Romaniei, dar si o abatere disciplinara din partea magistratilor care au considerat oportuna o sesizare a CJUE pe nerespectarea Deciziilor CCR.

Sustinem aceasta intrucat, conform articolului 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, „nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii” este abatere disciplinara sanctionata cu excluderea din magistratura.

Concret, Completul de 5 penal al Inaltei Curti de Casatie si Justitie format din judecatorii Oana Burnel, Dan Andrei Enescu, Rodica Cosma, Francisca Vasile si Silvia Cerbu a pus in discutia partilor din dosarul „Gala Bute” o sesizare pe care magistratii supremi vor sa formuleze la CJUE cu privire la Curtea Constitutionala si Deciziile CCR pe completele nelegale de la instanta suprema.

Conform sesizarii pe care Inalta Curte a inaintat-o partilor, in vederea dezbaterii acesteia la termenul din 22 aprilie 2019, sesizare pe care Lumea Justitiei o publica in exclusivitate, ICCJ a formulat 3 intrebari pentru CJUE in care acrediteaza ideea ca Deciziile CCR nu trebuie respectate, ca CCR nu are dreptul sa aprecieze asupra legalitatii compunerii completelor de judecata de la ICCJ, dar si ca, atentie, dreptul UE ar trebui sa dea posibilitatea instantelor nationale sa inlature aplicarea unei decizii a CCR!

Sesizarea ICCJ la CJUE, un atentat la ordinea constitutionala

Practic, prin acest demers, Inalta Curte vrea sa rastoarne ordinea constiutionala, intelegand sa intrebe Curtea de Justitie a UE daca poate sa incalce Constitutia si Deciziile CCR, doar pentru ca hotararile pronuntate de judecatorii constitutionali nu le sunt favorabile.

Spre deosebire de alte dati, cand CCR s-a apucat sa dea dezlegari de drept pe Decizii CCR, care erau oricum extrem de clare, de aceasta data Inalta Curte decide din oficiu sa faca un demers vadit anticonstitutional. Fata de aceasta situatie, intrebam retoric cui profita aceasta sesizare, in conditiile in care partile din dosar nu au cerut asa ceva, apreciindu-se ca este o solicitare contrara Constitutiei si o incalcare a dreptului intern?

Iata ce prevad cele trei intrebari pe care judecatorii ICCJ le-au pus in discutie partilor din dosarul Gala Bute, si asupra carora urmeaza sa decida in 22 aprilie 2019 daca sesizeaza sau nu CJUE:

„-Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1 alineatul 1 litera a si b si articolul 2 alineatul 1 din Conventia elaborata in temeiul articolului K.3 din Tratatul pivind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecata cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararii judecatoresti definitive pronuntate intr-un interval de timp?

-Articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat in sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere si care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula fiind aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

 

Articolul ATENTAT LA ORDINEA CONSTITUTIONALA/ICCJ refuza sa respecte Deciziile CCR, incalcand Constitutia si Legea 303/2004 apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here