Adrian Nastase: Ideea repatrierii aurului BNR, de bun simt

0
508

Initiativa lui Liviu Dragnea si a lui Şerban Nicolae privind repatrierea aurului BNR a creat multe valuri, fiind pana la urma o afacere la ruleta ruseasca. Fostul premier al Romaniei Adrian Nastase se intreaba, pe buna dreptate, “De ce nu?”.

Nastase nu vede o idee rea in initiativa lui Dragnea privind repatrierea aurului. Ponta inca nu e hotarat

Nu stim daca acest demers va avea vreun deznodamant, mai ales ca sunt unele voci care spun ca initiativa a fost lansata doar ca o tema pe agenda dezbaterilor publice pentru a mai abate atentia de la cdandidatura Laurei Codruta Kovesi la Parchetul European.

“Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor ’90”

„Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Şerban Nicolae, mi-am spus, imediat, <<De ce nu?>>. In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor ’90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat – considerate datorii ale statului. E adevarat, au mai plecat rezerve de aur din Romania la Londra. Dar asta s-a intamplat in timpul razboiului cand tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul Romaniei, in Marea Britanie”, este de parere Adrian Nastase. De altfel, Nastase aduce in discutie si fumigena de prin oras, potrivit careia initativa social-democratilor sa fi fost lansata pentru a schimba agenda publica, in contextul candidaturii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, insa proiectul este unul „bun simt”. „Unii spun ca aceasta initiativa a fost lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – in conditiile in care, la Parlamentul European, obiectiile referitoare la numirea, ca procuror-sef european, a Laurei Codruta Kovesi nu avusesera succes. Posibil… Ramane insa chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simt. Cu atat mai mult cu cat nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova sa fie «repatriat» la Londra, ci la Bucuresti!”, a conchis Nastase.

“Aurul l-a facut pe Isarescu guvernator etern”

De aceeasi parere este si analistul economic Ilie Şerbanescu. „Nu vi se pare normal sa iti pastrezi tezaurul la tine in tara, mai ales intr-un moment in care lupta este mare pe plan international?! Marea Britanie iese din UE ca sa nu mai stea sub talpa germana. Este cel mai bine sa pastrezi aurul in tara ta. In contextul externalizarii aurului, s-a constatat, in istoria noastra, ca l-am pierdut. Sa ni-l fure in cazul asta, daca ne opunem la legea respectiva. In ceea ce priveste motivul pentru care l-am tinut acolo, intrebati-l pe Isarescu. Altfel cum ar fi fost un guvernator etern? Acesta este tributul pentru a beneficia de asa-zisa putere. Dar tu tot nu ai putere. Esti un vataf”, a explicat Ilie Serbanescu. (Andrei Coman ).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here