Elita finantelor mondiale: Ajunge, opriti maririle de salarii si pensii!

0
599

Vreti sa stiti ce inseamna Statul paralel si unde-l gasiti? E ascuns intr-o declaratie ca asta: „S-a mers prea departe cu majorarile salariale, gata, ajunge!”. Iata ce inseamna sa fii mafiot – sa faci miliarde calarind una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene si tot tu sa-i certi pe guvernanti ca incearca sa dea lefuri marite cetatenilor! Evident ca o asemenea afirmatie nu starneste nicio emotie printre protestatarii #rezist, ei nu vad nimic rau in dorinta strainilor de a se imbogati pe spinarea noastra, doar avutia afaceristului roman il deranjeaza si atunci iese-n strada sa ceara zornait de catuse.

Nicolae Chidesciuc, JP Morgan

Cu ocazia CFA Dinner (un eveniment care confera multinationalelor prilejul sa mai puna tara la cale), s-a discutat despre directia spre care se indreapta Romania sub guvernarea PSD. Ai fi spus ca nemultumirile sunt dintre cele mai numeroase, dar nicidecum, colosi din toate sectoarele au recunoscut si subliniat meritele social-democratiei. Cu un minus, ca trebuia sa fie unul, firesc…

Cica s-a imbogatit poporul

Nu-i o gluma, nici pe departe, e crunta impresie pe care o au firmele straine. Colosii din economie, finante, retail etc, acele companii scutite de o multime de taxe, ca de controale si verificari „la sange” nici nu poate fi vorba, fereasca, Dumnezeu! Imediat ne sar in cap ambasadele si intreaga comunitate europeana!

Asadar, PSD a fost ok pana cand… pana cand a decis sa mareasca salariile. Si pensiile. Mai putin alocatiile, pe astea le-a contestat la CCR presedintele Klaus Iohannis. Finantistii si bancherii, economistii care fac si desfac au ajuns la concluzia ca lefurile bugetarilor s-au marit nejustificat de mult. Chiar asa, ce sa faca romanii cu atata purcoi de bani!? Nicolae Chidesciuc este economist la JP Morgan, iar analiza lui prezinta, de fapt, punctul de vedere al gigantului american: „Trebuie sa ne asteptam la o incetinire a cresterii economice in acest an. Economia a crescut foarte mult in ultimii ani, a crescut mult mai repede decat in alte tari din Europa Centrala si de Est, pe baza unor politici economice care au fost la inceput sanatoase, dar care nu au mai fost ok atunci cand s-a marsat foarte mult pe cresteri salariale (…) Salariul minim din Romania a avut cea mai mare rata de crestere din UE. De ce s-a intamplat acest lucru? Pentru ca a fost nevoie de venituri la buget si s-a fortat cresterea veniturilor prin cresterea salariilor. O buna perioada a acestor majorari nu a fost insotita de inflatie, semn ca salariul minim fusese prea mic. Dar in ultima perioada este evident ca s-a mers prea departe cu aceste majorari”.

Condamnarea generatiilor viitoare

Iata ca, in pofida profiturilor uriase inregistrate in Romania, marile corporatii nu sunt multumite sa vada ca si omul de rand traieste „ceva mai bine”. Maririle salariale sunt vazute ca ceva nociv pentru economia tarii, dar externalizarea miliardelor prin conduce fiscale conectate la conturi deschise in paradisuri fiscale e sanatate curata.

Din biroul sau de la Londra, de unde coordoneaza echipa de economisti a JP Morgan pentru pietele emergente, Chidesciuc ne prevede un viitor sumbru: „Ritmul de imbatranire din Romania e foarte ridicat, emigratia e foarte ridicata. Nu cred ca majorarile salariale vor stopa migratia externa, in conditiile in care institutile Statului nu sunt foarte puternice, iar tu poti obtine oricand un standard de viata mai bun in strainatate. Cred ca vor ramane in tara doar cei care sunt fericiti cu ceea ce fac in Romania. Presiunea pe generatiile viitoare va creste si va fi foarte dificil sa platesti pensiile cata vreme vei avea tot mai putini salariati care sa achite pensii unui numar tot mai mare de pensionari”.

Altfel, la CFA Dinner lumea s-a simtit bine, a socializat, s-a ras (si pe seama muritorilor de foame din tara), dar, mai presus de toate, s-au facut planuri de afaceri. Profitabile, firesc. Pentru ei, evident. (Nicholas Cezar).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here