E timpul unui upgrade in calcarea rufelor

0
590

Dacă există un instrument de uz casnic care a fost folosit în fiecare familie modernă, acela este cu siguranță fierul de călcat. Martor modest al evoluţiei tehnicilor şi a unui anumit mod de viaţă de-a lungul secolelor, această ustensilă nu a avut întotdeauna forma actuală și nu a fost întotdeauna fabricat din fier.

Fierul de călcat a avut o evoluție interesantă, legată de maniera de încălzire, de la cărbuni, jar, la diverse forme de combustibil – gaz, benzină, kerosen – și, în final, curent electric.

Astăzi, alături de fierul de călcat clasic, avem la dispoziție fierul de călcat cu aburi, aparatul cu aburi care calcă vertical și ajungem la ultima invenție din acest domeniu, stația de călcat. Interesul demonstrat pentru acest dispozitiv face din el un campion al instrumentelor de călcat, el înlocuind cu succes chiar fierul de călcat cu aburi.

Stația de călcat este compusă din două dispozitive, fierul propriu-zis și generatorul de abur (sau boiler) și poate funcționa în două feluri. Modelele clasice sunt compuse dintr-un boiler – rezervor, unde apa se încălzește în câteva minute și se transformă în abur sub presiune, care este împins printr-o electrovană în fierul de călcat. Modelele mai noi produc aburul treptat într-un mini-boiler, pe măsură ce apa rece este pompată; rezervorul nu este sub presiune și poate fi reumplut în orice moment, spre deosebire de primul model. Timpul de încălzire este mult mai scurt – în jur de două minute. Performanțele celor două sisteme sunt similare, dar cele cu rezervor detașabil sunt mai practice.

Un boiler este fabricat din oțel inoxidabil sau aliaje de aluminiu și reprezintă piesa de bază pentru obținerea unui abur puternic, în cantitate suficientă. La fel de importantă este capacitatea rezervorului de apă, pentru că asigură o autonomie de călcare mai mare sau mai mică. Astfel, un rezervor de 1,5 l sau mai mare asigură o autonomie de circa doua ore, fără realimentare.

Reglarea fluxului de abur se face manual la aparatele Philips şi Rowenta, ceea ce face posibilă optimizarea călcării prin adaptarea la căldura tălpii. Unele modele dispun de un cod de culoare, care poate fi găsit pe termostatul de fier şi setarea fluxului de abur. Altele au ecran LCD, cum este cel de la Philips, care permite rafinarea setarilor la maxim. La stația Philips, debitul de abur poate fi blocat pe modulul continuu. La alte stații, trebuie ținut apăsat butonul. Producţia de aburi este dezactivată automat la cele mai scăzute temperaturi, pentru a evita scurgerea apei pe rufe. Acelaşi dispozitiv vă permite să setaţi încălzitorul de fier pentru a se opri după cinci, zece, douăzeci sau treizeci de minute de inactivitate, sau pentru a memora duritatea apei.

Ofertă stație de călcat Philips – eMag: https://www.emag.ro/fiare-statii-aparate-calcat-abur/brand/philips/c

La fel de important în procesul de călcare este fierul însuși: el trebuie să fie ușor de manevrat, să aibă o bună aderență la mână, o alunecare ușoară și control simplu. Talpa cea mai performantă este din aluminiu emailat, așa cum întalnim de exemplu la Philips sau la Rowenta, material apreciat pentru alunecarea perfectă, conductivitate, distribuția de căldură, rezistența la zgârieturi. Numărul de găuri prin care iese aburul trebuie să fie cât mai mare, pentru a asigura o călcare uniformă si corectă.

De ce să ții cont atunci când îți cumperi o stație de călcat?


Există staţii de călcat la care temperatura aburului este indicată separat de temperatura fierului, ceea ce înseamnă că temperatura pe care o are aburul poate fi setată la un nivel mai mare decât cea a fierului de călcat, asigurându-se o protecţie mai bună pentru toate tipurile de ţesături, fără riscul ca acestea să fie arse de fierul foarte încins.

Dezavantajele stațiilor de călcat ar fi prețul mai mare decât al unui fier clasic si spațiul mai mare necesar pentru depozitare. Însă acesta pălește în momentul în care îți dai seama că o stație de călcat Philips te va ajuta să economisești cel mai important lucru: timpul tău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here