Cine n-are ROBOR, sa-si cumpere!

0
585

Ieri, pe la ora 11 a inceput transmisia. Se intreceau televiziunile sa prezinte live audierea la care fusese invitat Mugur Isarescu sa dea socoteala in fata Comisiei economice. Cred ca au fost audiente record, de parca ar fi fost finala Cupei Davis, cu Romania pe terenul care ba este al Bancii Nationale, ba al altuia, ba al altora si niciodata al cui trebuie. Lumea astepta cu sufletul al gura sa vada cazand capul lui Isarescu. Ce dezamagire, caci Guvernatorul BNR a iesit din sala cu capul pe umeri. Si asta n-ar fi nimic. Sfidator, a plecat si cu ROBOR-ul la subrat, dand astfel cu tifla parlamentarilor care l-au descusut.

Dupa Mugur Isarescu ar fi o singura explicatie: creste, domnule, cine-l poate opri?

Ce au inteles cei care au privit cum se sagetau din priviri si din vorbe senatorii si Consiliul de administratie al BNR? Pai, sa calculam. 20% din telespectatori nu au cultura economica. 20% nu au cultura financiara. Inca 20% nu au cultura privind piata monetara. Mai sunt alti 20% – ca sa folosesc o zicala – care nici acum nu inteleg ca bancherii, cu o politete desavarsita, iti imprumuta umbrela cand afara e cald si vreme frumoasa, dar ti-o iau inapoi, la fel de politicosi, cand ploua cu galeata. Restul, pana la 100%, s-au prins ca ROBOR ba creste, ba scade, si au dat fuga la supermarket sa-l cumpere, poate o fi vreo oferta.

Cand iti vine acru in gat

Doar doi dintre membrii Consiliului de administratie mi s-au parut mai stiutori de carte. De mai multa carte, vreau sa zic, decat altii pe care nu vreau sa-i numesc. Partea proasta este ca nu stiu si carte pe intelesul poporului de naivi care isi fac credite ca sa dea cu var pe hol si in sufragerie, crezand ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior. Astora, nu le spune nimeni, niciodata, ca ROBOR nu se dizolva in apa si nu se da dupa amorsa, caci se lipeste de nu-l mai dai jos de pe pereti si trebuie sa vinzi casa pentru a-l da bancii inapoi. ROBOR nu da culoare, nu se bate cu praf sclipicios de mica si nici nu sta la intins cu trafaletul sau cu bidineaua. Si asta pentru ca ROBOR n-are legatura cu zugravitul, ci cu creditul luat de la banca. ROBOR, pana la urma, tine de impresie, de simturi, de gust, de aici si senzatia de amar in gat cand trebuie sa dai inapoi imprumutul facut.

ROBOR proaspat nu exista

Ce este ROBOR, asta de ne mananca zilele cand, in loc s-o luam pe vizavi, o taiem prin banca zicand ca e vreo scurtatura?

Eugen Nicolaescu, „socotitor” de socoteli bancare

Mugur Isarescu stie cel mai bine. La fel de bine stie si Liviu Voinea, unul dintre viceguvernatori. As vrea sa cred ca si Eugen Nicolaescu, tot viceguvernator si el, stie despre ce este vorba, numai ca pe mine ma apasa imaginea lui excesiv de zambitoare si ironica din timpul audierii. Si ma mai apasa si trecutul lui de ministru al Sanatatii unde s-a remarcat numarand esecuri, ca si experienta profesionala de „socotitor cu abacul”, dupa cum i se spunea pe vremea cand era deputat. Si ma opresc aici, pentru ca ar insemna sa imi aduc aminte si de Academia de Studii Economice Bucuresti facuta la fara frecventa si de niste…, niste…, am zis ca ma opresc. L-as intreba, insa, care este necesarul de ROBOR in cosul lunar de cumparaturi si dupa ce il poate recunoaste cumparatorul daca e autentic sau manarit? L-as mai intreba si de ce ROBOR nu poate fi dat si feliat, ci numai bucata intreaga? Si mai imi da mintea ghes sa il intreb si daca e mai bun ROBOR uscat, de vara sau ala vidat, de la raftul cu reduceri la produsele care expira maine?

Sa n-ai tu lucrul tau?

De ce nu prea a inteles lumea cine este ROBOR si cum ne face existenta tremuranda? Pentru ca toti se asteptau ca, in timpul audierilor, Mugur Isarescu sa-si ceara trecerea pe tusa si sa-si valorifice cunostintele in favoarea pensiunii pe care o detine. Iar cunostintele lui, fapt de neconstestat, dau navala din CV-ul impresionant. Este Guvernator al Bancii Nationale de aproape 30 de ani. Caz unic in Europa. Unii spun ca e caz unic si in lume. La BNR a venit dupa ce a prestat ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii.

Daca ROBOR n-are nasi de cununie, sa vina la mine

Iar inainte de asta a fost cercetator la Institutul de Economie Mondiala, despre care eu si altii am aflat mai multe dupa decembrie ’89. Frumos CV, n-ai ce spune, numai ca din el nu rezulta si cine l-a chemat in tara, ca sa-i puna Banca Nationala in brate. Nu ai cum sa nu ii recunosti meritele si experienta, mai ales ca a condus Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Nicolae Ceausescu. Ce a aflat? La ce concluzie a ajuns? Pai, o fi aflat el ceva, dar eu nu cred ca este elegant sa intram in amanunte atat de vechi. Pe noi ne intereseaza doar cum ramane cu ROBOR. Cand creste, cine-l creste? Il creste Emanoil Savin, fostul primar din Busteni, pe care acum l-am vazut deputat in comisia care-l audia pe Isarescu? Ce salt spectaculos, domnule! Din primar de paranghelii pentru vedete de orice fel si sex sa sari pana la Comisia economica, aia de-l intreaba pe Guvernatorul Bancii Nationale ce ai, nene, cu ROBORUL? Nu-i de colea, de aia si spun ca cine n-are ROBOR, sa-si cumpere. (Valentin Boeru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here