Olanda este ultimul vultur care se napusteste peste hoitul Marii Britanii

0
58

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana inseamna, dincolo de falsele lacrimi varsate la priveghiul unui incert acord Brexit, seci, reci si dure calcule economice trecute pe hartie de guvernele care fac si desfac pe la Bruxelles. In timp ce o parte a presei livreaza publicului scenarii sumbre cu privire la efectele ruperii Regatului Unit de comunitatea europeana, liderii aceleiasi comunitati duc o batalie crunta pentru fructificarea oportunitatilor ivite. Ca niste vulturi hamesiti care se napustesc pe un starv inca ademenitor.

Marea Britanie inseamna cea mai mare piata de desfacere a Europei. De fapt, insemna, caci povestea Brexitului a schimbat granite, linii de abordare, perspective nationale si strategii.

Londra se pregateste de divort. Data oficiala este 29 martie. Pana atunci, in spatele draperiilor, marile cancelarii se sfasie intre ele pentru o felie din acest tort. Trebuie sa recunoastem ca, pe o piata comerciala tot mai amenintata, Brexitul este o oportunitate, vorbim despre afaceri de zeci de miliarde ce asteapta sa fie translatate din Regat pe „Batranul continent”. Este cazul multor companii din domeniul IT, pe care Olanda le atrage acum cu oferte dintre cele mai avantajoase. De fapt, batavii nu fac altceva decat sa se inscrie in acest joc al celui care da mai mult – piata cerne oferta! Pana mai ieri, Polonia parea in pole-position, insa atitudinea Grupului de la Visegrad a schimbat, oarecum, optica multinationalelor, de a caror indecizie cauta sa profite alte state. Este cazul Olandei, al carei program de recrutare a reusit sa atraga 42 de companii (sau filiale); astfel, aproape 2000 de locuri de munca au fost mutate din Marea Britanie in Tara Lalelelor, insa tinta batavilor este atragerea a 250 de firme. Domeniile vizate sunt IT si asigurari, sanatate, comert si agricultura.

Japonezii parasesc Londra

Cu o conducere instabila si un mediu de afaceri la fel de vulnerabil, nu-i de mirare ca Londra nu mai reprezinta o piata atractiva pentru investitiile asiatice. Si vorbim aici in principal de firmele japoneze care deruleaza afaceri in Europa, dar isi aveau sediile in Regatul Unit. Este cazul bancii nipone de investitii Norinchukin, care si-a mutat deja operatiunile la Amsterdam. La fel au procedat si alti jucatori importanti din piatai, vezi colosii Azimo si MarketAxess.

Olanda i-a convins deja si pe cei de la UK P&I Club (unul dintre cei mai mari asiguratori maritimi), in timp ce tratativele cu trustul media TVT sunt aproape finalizate. Mai mult, companiile Discovery si Bloombergg „si-au anuntat deja intentia de a investi in Olanda din cauza Brexit-ului”, anunta Ministerul Economiei.

Unificarea Irlandei, pericol sau sansa?

Depinde de care parte a baricadei de situezi, este raspunsul oricarei diplomatii europene. Si chiar astfel stau lucrurile. La Londra, se vorbeste despre un real pericol, Irlanda de Nord si Republica Irlanda vor si pot deveni o singura natiune, fapt de neconceput pentru Regat.

Premierul Theresa May cunoaste cazul, mai ales discutiile referitoare la organizarea unui referendum privind criza irlandeza, ceea ce in realitate presupune „organizarea unui referendum privind frontiera irlandeza”, sustine un ministru al guvernului. Alte voci sustin ca, „daca ajungem la un mediu de haos, perturbari si incertitudine, aceasta situatie ar stimula apelurile pentru un referendum”. Deocamdata, Theresa May s-a pronuntat in favoarea unui renegocieri a situatiei frontierei nord-irlandeze, avand in vedere faptul ca Irlanda este un stat membru al UE, iar frontiera de 500 de km dintre cele doua Irlande va fi singura granita terestra pe care Marea Britanie o va avea Uniunea Europeana. (Nicholas Cezar ).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here