Multe intrebari si nelamuriri legate de avaria Apa Nova din Ploiesti

0
49

Multe intrebari si nelamuriri legate de avaria Apa Nova din Ploiesti. Autoritățile locale așteaptă încă un răspuns clar de la compania franceză.

Luni, primarul Adrian Dobre a făcut o conferință de presă, în care a spus că avaria pare să provină de la o conductă cu diametrul de 63 cm, din polietilenă de înaltă densitate, introdusă în 2015, odată cu noile linii de tramvai de pe Bulevardul Republicii.

Avaria s-ar fi produs în zona rondului de la Caraiman, în apropiere de o intervenție a companiei-surori Veolia, cea care furnizează apa caldă și agentul termic din municipiu.

În opinie edilului-șef, ciudat este că dacă Apa Nova are dreptate, privind aceste accident și localizarea lui, ar fi trebuit ca o cantitate uriașă de apă să se scurgă în pământ sau să iasă la suprafață.

Numai că reprezentanții Primăriei Ploiești nu au identificat, încă, o astfel de problemă.

De asemenea, ținând cont de vechimea de numai 4 ani a conductei, avaria pare ciudată, deși există suspiciuni că modul cum a fost montată putea da naștere la presiuni care să ducă la ruperea ei.

În aceste condiții, Apa Nova nu a anunțat că apa ar avea probleme, decât după ce ploieștenii au sesizat că este tulbure, iar primarul Adrian Dobre a fost înștiințat despre aceste avertizări primite la dispeceratul primăriei.

De asemenea, reacția Direcției de Sănătate Publică Prahova, privind interdicția consumului apei, a venit în urma ședinței de urgență convocată de edilul-șef.

Interdicția este încă valabilă, deși ne aflăm la mai bine de 48 de ore de la declanșarea incidentului !!!

Așa că trebuie lămurite următoarele întrebări:

  • De ce Apa Nova nu a anunțat avaria încă de la momentul declanșării ei?
  • Cine răspunde pentru cetățenii care au apucat să bea/ să spele alimente/ să se spele de dinți cu apa nepotabilă?
  • Ce cantitate de apă a fost pierdută și unde s-a scurs?
  • De ce DSP Prahova nu are mecanisme de alertare în timp util a populației?
  • A fost sau nu informată Regia Autonomă de Servicii Publice despre avarie, încă de la producerea ei, și în ce a constat monitorizarea situației?

Viceprimarul Cristia Ganea crede, însă, că toate aceste probleme țin de Primăria Ploiești și nu de operatorul e apă.

„Primarul Adrian Dobre nu se dezminte nici în scandalul apei potabile. Trezit din somnul dulce de duminică, liberalul Dobre reacționează, ca întotdeauna, cu întârziere. Luni după prânz, edilul a făcut niște declarații alambicate, bâlbâindu-se în stilul caracteristic și evitând să spună clar din ce cauză s-a ajuns la această situație. Nu poți să ieși public și să afirmi că nu îți explici cum s-a produs avaria și că nici nu înțelegi de ce nu ai fost informat de reprezentanții Apa Nova sau de către cei ai DSP Prahova cu privire la această situație. Să spui că ai primit un simplu mesaj de la dispecerat și că ai convocat un comandament de urgență ca să afli ce s-a întâmplat când ploieștenii aveau de ore bună apă cu mâl la robinete este o dovadă de lipsă de profesionalism. Oamenii aveau nevoie de o soluție pentru alimentarea cu apă, nu de comandamente de urgență făcute a posta fotografii pe rețelele de socializare. Ploieștenii au nevoie de un primar care să le apere interesele, un primar care să aibă întotdeauna răspunsuri, de un primar care să nu reacționeze cu întârziere, de un primar pentru ploieșteni, nu de un primar adormit, uituc, închistat în interese obscure de partid. Domnule primar Dobre, și totuși, cine îi despăgubește pe ploieștenii care nu au apă potabilă de atâtea zile? „, a scris viceprimarul Cristian Ganea.

Ziarul de Ploiești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here