Trump catre soldatii americani: pregatiti-va!

0
189

In pofida sprijinului declarativ al Rusiei si Chinei, Nicolas Maduro e pe cale sa simta ce inseamna furia Americii. Presedintele Donald Trump le-a cerut soldatilor sa fie pregatiti pentru o „debarcare” la Caracas, cred jurnalistii de peste Ocean care citeaza surse din apropierea liderului Casei Albe. Totul, pe fondul unor proteste antiprezidentiale tot mai puternice, situatia din Venezuela degenerand de la o zi la alta.

Criza din Venezuela se adanceste

Cand America vrea cu adevarat ceva, nimeni si nimic nu-i poate sta in cale. Asa gandeste Trump, asa gandeste un american de rand si asa stau lucrurile. E o realitate, chiar daca pe frontul sirian deznodamantul a fost cu totul altul. Or, poate ca tocmai fiindca a fost altul acum e timpul ca Washingtonul sa-si taie felia sa de „tort”. Negocierile dintre superputerile lumii pot fi cel mult intuite, insa niciodata pe deplin intelese/ intuite. Cert e ca, in chestiunea Venezuela, SUA nu fac niciun pas in spate, ba, din contra, presedintele Trump da de inteles ca nu are de gand sa tina seama de avertismentul Moscovei.

Telefon de la Maduro

Statele Unite sunt pregatite sa intre cu trupe in Caraca de dragul petrolului, pardon, de grija cetatenilor venezueleni. Intr-un interviu acordat televiziunii CBS, Donald Trump le-a spus jurnalistilor ca se gandeste tot mai serios sa intervina. „Nu putem fi impasibili la ce se intampla acolo”, afirma cel mai puternic om din lume, iar jurnalistii cred ca, in lipsa unui acord cu Rusia sau China, America va cere din nou aliatilor traditionali (Marea Britanie, Franta si Germania) sa-i gireze interventia in Venezuela.

La Washington nu se vorbeste decat despre torturile si crimele regimului Maduro, astfel ca pretextul e numai bun. De altfel, trupele militare stationate in Columbia sunt in stare de alerta, caci ordinul de atac poate fi dat in orice moment, in functie de strategiile gandite, pregatite la Washington.

Pana atunci, presa a aflat ca Nicolas Maduro l-a contactat pe omologul sau american, aratandu-se dispus sa participe la o intalnire cu acesta, insa Donald Trump a refuzat categoric calea dialogului cu presedintele ales al Venezuelei. Pentru SUA, autoproclamatul Juan Guaido e optiunea viitorului, chiar daca Teheranul, Beijingul si Moscova sunt de partea controversatului Maduro.

Intre timp, Caracasul e un oras rupt in doua. Intr-o parte a capitalei protesteaza contestatarii actualei puteri, dincolo se aduna simpatizantii ei. Primii cer reluarea alegerilor prezidentiale (asa cum vrea si comunitatea internationala), cei din urma sunt de acord cu deschiderea urnelor, dar pentru alegeri parlamentare. Maduro: „De ce trebuie ca Uniunea Europeana sa spuna unei tari de pe alt continent, care a organizat deja alegeri, ca trebuie sa-si refaca scrutinul prezidential deoarece nu l-au castigat aliatii sai? Ei incearca sa ne incolteasca cu ultimatumuri pentru a ne obliga sa ajungem intr-o situatie de extrema confruntare. Sunt de acord ca ar trebui sa legitimam din nou puterea legislativa a tarii si sa organizam noi alegeri libere care sa garanteze ca poporul decide asupra unei noi Adunari Nationale”. (Nicholas Cezar).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here