Kovesi, la Surprize, surprize!

0
117

Eram la o emisiune de televiziune cînd Alina Mungiu formula o îngrijorare neașteptată a politicienilor europeni. Cică în România, cei numiți sunt schimbați mereu și oamenii nu mai apucă să-și termine mandatul. „L-ai numit, lasă-l domnule să-și facă treaba și să termine mandatul ca să se simtă că este independent, liber și nu poate fi amenințat cînd abordează o cauză, un fenomen sau un caz“. Care va să zică, un om numit politic (în cazul Kovesi, la DNA, cred că am putea zice ”și informativ”) nu poate fi schimbat nici dacă a plagiat o teză de doctorat, nici dacă a încălcat de mai multe ori Constituția României, nici dacă a mințit, nici dacă a comis abuzuri, încălcînd grosolan diferite legi etc. Ce mai tura-vura, un om ca Luluța nu trebuie (nu poate fi) schimbat nici mort.
Evoluția asta a gîndirii europene m-a lăsat cu gura căscată, mai ales că, tot de la Bruxelles, au venit semnale critice (de nemulțumire) cînd Parlamentul României a respins arestarea sau cercetarea unor parlamentari. Atunci era bună arestarea, debarcarea, excluderea, demiterea. Acum, cînd a venit rîndul altora, nu mai este în ordine. Ca și la arestarea procurorilor. Cînd o făceau ei, era în interesul anticorupției. Cînd sunt de legat pentru ticăloșiile comise este un atac la închipuita lor independență și la statul de drept pe care au făcut ceva. Cînd DNA-ul a încercat (și uneori a reușit să scoată din joc miniștri și parlamentari) debarcarea era valabilă. Cînd același DNA a inventat dosarul lui Victor Ponta și s-a opintit să-l debarce, (făcînd exact ce își dorea Iohannis în campania electorală!?) golănia a fost trecută la a eroism anticorupție!
Ce-am înțeles eu? Că nu este vorba de nici un nou principiu politic european, nici de o recomandare nouă, nici de vreo lege belgiană sau germană. Băieții au cugetat îndelung și pentru serviciile aduse democrației (sau altora), pentru politicienii scoși din joc sau pentru afacerile aruncate în aer ar merita măcar o tentativă de recuperare. Sau o reșapare, o reevaluare, o repunere în circuit! Începe să fie clar că povestea Luluței Kovesi a intrat într-o nouă etapă. Cei care o păpușau (inclusiv cei care se foloseau de dînsa ) s-au gîndit ce s-au gîndit și au găsit în cele din urmă o soluție. Așa a apărut și vestea zgomotoasă că Luluța, după ce a întors pe dos tot DNA-ul, va candida și a și fost trecută deja pe lista scurtă pentru viitorul post de procuror european. Așa că Luluța a făcut o plîngere că n-a beneficiat de dreptul la apărare (plîngere de secretară, nu de fostă șefă a DNA și de fost procuror general al unei țări) și, ca atare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să îi dea dreptate și să îi fixeze o despăgubire. Eventual, să încerce aiureala juridică a Europei. Adică să decidă repunere în funcție pînă cînd s-o termina procesul! Repede-repejor și cu mare grijă, o grefieră de la CEDO a pus plîngerea Luluței pe lista de ”admisibile” și gata. A relansat-o!
Ba, ca să ne fie clar că nu este de joacă și că toți cei care au prestat servicii vor beneficia de protecție și nimeni nu se poate atinge de ei, marele gînditor din genunchi, Augustin Lazăr, a fost invitat la deschiderea oficială a Anului Judiciar al Curții Europene a Drepturilor Omului, unde a jucat rolul de speaker (trompetă), susținînd alocuțiunea cu tema ”Încrederea în autoritățile judiciare în contextul judiciarizării vieții publice”. Știți cum sună asta? Ca o conferință ciobănească a oierilor despre ”Încrederea în lup în contextul înmulțirii turmelor”. (Cornel Nistorescu Editorial – Cotidianul).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here