Sforarul Isarescu risca „all-in” in razboiul cu PSD

0
97

Deprecierea leului din ultimele zile i-a luat prin surprindere pe multi romani, insa analistii financiari pun seismul din piata pe mutarea pregatita de Mugur Isarescu in razboiul cu PSD. „Este o masura de retorsiune”, zic unii, „e razbunare pentru taxa pe lacomie”, sunt convinsi altii. Indiferent care este adevarul, realitatea arata un guvernator disperat, pregatit sa riste o miza „all-in” intr-un 2019 in care ii expira mandatul de sef al Bancii Nationale.

Considerat de multi eminenta cenusie a pietei bancare din Romania, Isarescu este inainte de toate prietenul finantistilor si dusmanul debitorilor. Ca sa fim bine intelesi, sa nu-l banuim cumva de empatie pentru fraierii cu credite! De unde, pe el il ia cu palpitatii doar cand scade indicele ROBOR. Si, ca un magician care se respecta, scoate din palaria cu surprize o depreciere a monedei nationale, ca sa vada parlamentarii cine-i stapanul banilor. Sa nu-i mai dea peste cap socotelile alde Teodorovici si Valcov cu masurile lor fiscale. La primul stranut, leul a pierdut 0,52 bani fata de euro. S-a sfortat Isarescu putin, a luat-o leul la vale si-n raport cu dolarul (4,0803), ba s-a facut mic si langa francul elvetian (ca-s destui romani cu credite in franci). Pana si cotatia aurului a scazut, iar efectul urmeaza a fi vizibil in economie, dar mai ales in buzunarele cetatenilor – preturi mai mari la carburanti si alimente!

Latrai scapati din cusca

Nu stiu cum vine asta, dar observ ca Mugur Isarescu se crede un fel de stat in stat, cere autonomia Vaticanului si refuza sa raspunda pentru combinatiile intreprinse pe piata fiscala din Romania.

Chemat la discutii de ministrul Eugen Teodorovici, filosoful maruntisului nu s-a obosit sa raspunda personal invitatiei, ci l-a mandatat pe consilierul de strategie sa muste din pesedistul Orlando. Iar Adrian Vasilescu s-a conformat, gudurandu-se pe la UM24, oficiosul „celorlalti”. „Guvernatorul s-a pronuntat ieri colocvial. A spus «nu putem discuta la televizor. Asta este o problema pe care trebuie sa o discutam in cadru legal». Sigur ca ministrul ar putea sa-l invite la dialog pe guvernator, dar aceasta invitatie nu a sunat deloc prieteneste. A sunat intr-un fel ultimativ si cred ca guvernatorul nu are dreptul sa dea curs unei asemenea chemari ultimative”. Un „hai, sictir, ca nu vin la nicio discutie!”.

„Ciuma rosie” i-a defectat jucaria

Supararea lui Mugurel Nemuritorul are legatura cu implicarea PSD in treburile BNR. Jucaria lui Isarescu si-a cam facut de cap cu indicele ROBOR (de la 0,8% in septembrie 2017 l-a ridicat anul trecut la 3,5%, impovarandu-i pe romanii cu credite si aducand profit urias bancherilor). Cand PSD a zis „stop” (prin introducerea taxei pe lacomie), guvernatorul a luat foc. Ca de ce va bagati voi, ca ne fug bancherii din tara (da, si se duc la altii, unde controalele sunt la sange si birurile se achita la timp!), ca ramanem fara investitori, ca o fi si o pati!

Strans cu usa de Guvern, Isarescu recurge acum la eterna arma cu care a castigat mereu luptele – seism pe piata financiara prin deprecierea continua a leului! Doar ca s-ar putea sa fie un „all-in” pierzator. 2019 e anul in care ii expira mandatul de guvernator al BNR, iar cei care fac numirile in aceasta functie sunt, ati ghicit, „prietenii” de la PSD! (National).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here