POLUATORII PRINCIPALI AI MEDIULUI (PETROLISTII) FINANTEAZA ONG-URILE CARE PROTEJEAZA MEDIUL (EPISODUL VIII)

0
107

Pentru ca o afacere sa fie de succes este nevoie nu doar de foarte multi bani investiți ci de relații. Cu cat ai mai multe relații la nivel înalt, cu atât mai mult afacerea prosperă.

Însă, relațiile „costa”… si, ca sa prosperi, oferi cat iti este cerut sau, cel mai indicat, iti susții proprii oameni, angajați fideli, sa acceadă în funcții publice înalte, politică.

Familia Bush este din Texas, unde este concentrată o treime din toate rezervele de petrol ale țării. Nu în zadar aici sînt amplasate cartierele celor mai mari companii petroliere. La sfîrșitul anului 2016, în acest stat a fost deschis cel mare zăcămînt de petrol din SUA Wolfcamp (20 miliarde de barili de petrol, 400 de milioane de metri cubi de gaze și 1,6 de barili de gaz condensat). Totodată, petrolul este de șist. Presa chiar titra: „Texas va inunda lumea cu petrol!”. Șeful clanului, ex-președintele SUA George Bush senior, pînă la lansarea în marea politică, se ocupa activ de afacerile cu petrol, creîdu-și propria companie. George Bush Jr. și-a început,de asemenea, activitatea în această industrie. Apoi a fost de două ori guvernatorul Texasului, de unde a și pășit în Casa Albă pentru două mandate.
Mult timp lider in privinta exploatarilor care necesita miliarde de dolari si ani de zile pentru a fi puse pe picioare – si alti ani pentru ajunge pe profit – Exxon repartizeaza acum circa o treime din bugetul sau de explorare pentru campuri de sist care pot genera cash-flow si in numai trei ani.
In ianuarie, Exxon a platit 6,6 miliarde de dolari pentru o achizitie menita sa dubleze activitatea companiei in bazinul Permian din vestul statelor Texas si New Mexico, cel mai fertil camp de sist din SUA.
Daca adaugam la toate acestea si alegerea lui Donald Trump, care a promis reglementari mai putine, conducte de transport mai multe si independenta energentica, se vede clar ca starea de spirit de la CERAWeek, conferinta care aduna in fiecare an sefii companiilor petroliere, bancheri si investitori, va fi mult mai optimista saptamana aceasta decat in 2016.
In acest an, companiile de energie din SUA au strans fonduri noi de 10,5 miliarde de dolari, cei mai multi bani fiind atrasi de sectorul de sist si de cel al serviciilor petroliere, cel mai bun debut de an din 1999 si pana acum.

Trump a anulat restricțiile lui Obama la extragerea petrolului de șist pe teritoriul SUA, a deschis zăcămintele de cărbune. La rînd este anularea restricțiilor de extragere a petrolului pe șelf. Președintele a dat undă verde pentru construcția conductelor petroliere Keystone XL din Canada în SUA și Dakota Access din Dakota de Nord și Illinois.

Ecologiștii au făcut mare zarvă în jurul conductelor petroliere și Obama a pus veto pe construcția lor. Trump a anulat acel veto. El a promis să anuleze și alte restricții ecologice nocive, din punctul lui de vedere, în domeniul energetic și chiar să iasă din Pactul Internațional privind Clima de la Paris. Petrolul și gazele sînt mai presus!

Oficialii OMV Petrom și ExxonMobil nu sunt de acord cu regimul fiscal gândit de PSD pentru exploatările din Marea Neagră și amenință că ar putea renunța la investițiile masive în producția de gaze naturale.

Richard Tusker, șeful ExxonMobil România, și Christina Verchere, directorul executiv al OMV Petrom, au fost prezenți la discuțiile comisiilor reunite de administrație, buget și industrii ale Camerei Deputaților pe marginea legii offshore. Aceasta a avut loc imediat după ce lideru PSD, Liviu Dragnea, a propus ca pentru gazele naturale extrase din Marea Neagră cota de impozitare să fie de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore (pe uscat), de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/Mwh, cota marginal superioară urmând a ajunge la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. “Am analizat documentul cu amendamentele pe care ni le-ați prezentat astăzi, după începerea ședinței. Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, a spus Tusker. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a declarat Verchere.

Klaus Iohannis, marele apărător al legilor din România, nu pare deloc impresionat și nu s-a dat în lături că primească la Palat, cu onoruri, conducerea unei companii sancționate pentru fapte extrem de grave împotriva cetățenilor și a statului român și acuzate de altele, încă și mai și.Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer Seele. O vizită care ar fi trecut, poate, neobservată, doar că, în aceeași zi, s-a anunțat oficial un fapt cu bătaie extrem de lungă: debarcarea șefei românce a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, și înlocuirea cu un manager străin. O manevră care poate ascunde multe evenimente viitoare, nu toate benefice pentru România. Din păcate, de pe urma întrevederii de marți nu ne-am ales decît cu întărirea impresiei că Iohannis este un lider pur decorativ, pe lîngă care evenimentele trec în goană fără să-l atingă.

Am aflat doar, dintr-un comunicat sec al președinției, că cei de la OMV au prezentat ”strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori”.

Și am mai citit că ”Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional(…)
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanțelor economice, prin expertiza și competențele românești în domeniul explorării și exploatării resurselor de gaze naturale și petrol”.

Interesantă abordare, asta din final: Iohannis vorbește despre continuarea folosirii de către austrieci a ”expertizei și competențelor românești” fix după ședința la care a fost înștiințat de mătrășirea președintelui român al companiei, în folosul unuia străin.

Dincolo de asta, Iohannis a transmis, într-adevăr, opiniei publice, după întîlnirea respectivă, anumite mesaje.
Indirecte însă.
Și nu tocmai demne de laudă. Comunicatul său nu suflă nici măcar o aluzie căznită la nevoia respectării legii de către toți, în mod egal.

Dovadă că, în România, principiile morale sunt valabile doar în cazul adversarilor politici.

Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?

Nu ne-a spus o vorbă despre spinoasa problemă a redevențelor, acele sume de bani platite statului pentru dreptul de folosință a resurselor subsolului, care trebuiau majorate de acum cîțiva ani buni, dar de care toate guvernele uită ca prin farmec după instalarea la putere. Pentru președinte, întrevederea de ieri era o ocazie excelentă de a pune pe masa discuțiilor acest subiect, din care statul român ar putea cîștiga miliarde. Nu a fost să fie.

Cristinel Dăncilă, soțul premierului României, este inginer de meserie, specializat în exploatarea petrolului. Acesta a lucrat în urmă cu mulți ani împreună cu soția sa la stația Petrom din Videle. În 2007 este numit de Liviu Dragnea consilier județean la Teleorman, funcție pe care rămâne până la alegerile locale din 2008. Locul său pe listele PSD pentru Consiliul Județean Teleorman a fost ocupat de actualul premier, Viorica Dăncilă. Imediat ce a părăsit CJ, Cristinel Dăncilă a revenit la Petrom, dar a fost mutat în Argeș. Din 2009 până în prezent, consortul prim-ministrului este manager al sucursalei județene argeșene a OMV Petrom. Veniturile acestuia nu sunt deloc de neglijat, crescând etapizat. De la 195.000 de lei pe an în 2009, Cristinel Dăncilă a ajuns să câștige 436.162 de lei în 2016, potrivit ultimei declarații de avere a soției.

Inginerul-șef la Societatea Națională de Gaze Romgaz, sucursala Ploiești, Mihai Gavrilescu, este soțul ministrului Mediului. Acesta a moștenit trei terenuri agricole și forestiere și a mai cumpărat un teren intravilan de 514 metri pătrați în Ploiești, în anul 2016, împreună cu Grațiela Leocadia Gavrilescu.

Corneliu Daniel Dan a lucrat la OMV Petrom SA Telorman, unde i-a încetat contractul la 31 mai 2017, informația regăsindu-se în cea mai recentă declarație de avere a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Fostul premier al Romaniei, Sevil Shhaideh, a fost numită ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al companiei OMV Petrom, precum şi ca membru al Comitetului de Audit şi membru al Comitetului Prezidenţial. Shhaideh cu un salariu de 20.000 de euro net pe an. În plus, ca membru al Comitetului de Audit, încasează 4.000 euro pe şedinţă, iar ca membru al Comitetului Prezidenţial alţi 2.000 de euro pe şedinţă, potrivit profit.ro.

”Sevil Shhaideh a fost numită membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere, membru al Comitetului de Audit şi membru al Comitetului Prezidenţial şi de Nominalizare ale OMV Petrom, începând cu data aprobării numirii sale de către Consiliul de Supraveghere, respectiv 26 octombrie 2017, şi până la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor”, informează un comunicat al OMV Petrom.

CORPORAȚIA LUKOIL, cea mai mare investiție rusească din România, a fost un alt contributor important al platformei fostului deputat Sebastian Ghiță. La fel ca în cazul tranzacțiilor cu SRI, beneficiarul real al afacerilor cu Lukoil a fost tot Asesoft Internațional, firma-mamă a grupării. În final, banii au ajuns aici, iar intermediarii, deși diferiți, fac parte din aceeași rețea.

In 2013, corporația Asesoft International a încasat 4.8 milioane lei de la firma Glar Construct, parte a platformei, care, la rândul ei, primise 9,2 milioane lei de la societatea Euroconstruct Trading 98. Cea din urmă e afacerea grupării Golden Blitz, celebră pentru contractele publice obținute pe vremea guvernării PDL, dar și pentru legăturile cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Banii proveneau, de fapt, de la Lukoil, în condițiile în care Euroconstruct reface batalul rafinăriei rusești din Ploiești, iar Glar Construct a subcontractat mare parte din lucrare. Cele două grupări, “Ghiță” și “Golden-Blitz”, se întâlnesc și în afacerile de ecologizare a deșeurilor industriale produse de rafinăriile Lukoil și OMV-Petrom din Prahova.

Batalul unei rafinării este o groapă ecologică de depozitare a țițeiului, a noroiului rezultat din forare sau a diverselor tipuri de reziduuri chimice din industria petrolieră”. Rise Project

Pe lângă faptul că prietenul lui Ponta, Sebastian Ghiţă, face afaceri profitabile cu compania rusească şi Premierul a concurat, pe vremea când era copilot, la un raliu sponsorizat de… Lukoil. Informaţia a fost publicată de jurnalistul Cătălin Prisăcariu pe blogul personal.

Lukoil este o companie rusească. Mulți tratează cu superficialitate această realitate. Lukoil nu este doar o companie care produce și vinde pe teritoriul României, este și un ambasador al Rusiei și politicilor sale. Mulți uită această realitate.

Lukoil este una dintre firmele care suportă sancțiunile UE aplicate Rusiei. Pentru că în Rusia, Lukoil susține guvernul Putin în toate acțiunile acestuia de redesenare a frontierelor europene potrivit intereselor conducerii de la Moscova. Ca atare, Lukoil în statele UE a devenit o entitate sancționată și vulnerabilă. Nu mai are acces la finanțare, a devenit vulnerabil pentru că suferă sub aspectul vânzărilor (refuzul unor consumatori de a mai cumpăra produse „rusești”), suferă la capitolul imagine publică pentru că este asociat cu regimul imperialist expansionist a lui Putin.

Lukoil este pe minus în România pentru că își îndeplinește „sarcinile” politice trasate la Moscova. La fel ca în toate celelalte state europene care au firme rusești în domeniile importante, strategice din punct de vedere economic, și la noi se observă comportamentul diferit al firmelor rusești după cum ne poziționăm față de acțiunile Rusiei.

Se uită, de unii, ce au făcut rușii care au pus mâna (prin privatizare) pe părți ale industriei siderurgice. Au preluat fabricile, le-au dezmembrat, le-au închis pentru că „nu mai aveau piață”. Din punct de vedere strategic, al capacității României de a-și susține eforturile de apărare, am scăzut. Am pierdut oportunități. În primul rând lucrative. Și pierdem în continuare pentru că avem la conducere politicieni de slabă calitate care nu au capacitatea de a gândi la România ca la o țară ci o văd doar ca pe o „vacă de muls”.
Fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Ponta I, Lucian Isar spune ca, daca vrem sa ne explicam ce se intampla in acest caz, trebuie sa ne indreptam atentia catre companiile cu care Lukoil a lucrat in ultimii 12-13 ani si au facut profit, desi Lukoil a fost permanent pe minus. Va urma. (A.F.).

Surse citate:

https://www.google.ro/amp/s/noi.md/md/amp/news_id/211862

https://www.cotidianul.ro/afacerile-din-spatele-ministrilor/

https://www.profit.ro/stiri/politic/sotul-ministrului-carmen-dan-angajat-pana-anul-trecut-la-omv-petrom-a-murit-18212690

https://www.profit.ro/opinii/gulerele-albe-ignora-vestele-galbene-preferandu-le-pe-cele-verzi-castigatoare-sumanele-negre-si-brigazile-rosii-18685233

http://mobile.hotnews.ro/stire/21651870

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/omv-petrom-nu-mai-are-manager-roman-nicio-reactie-din-partea-statului-tudose-s-a-opus-cresterii-redeventelor-platite-de-companiile-straine-marele-jaf-peste-jumatate-din-exploatatorii-straini-nu-au/

https://www.cotidianul.ro/mv-petrom-si-exxonmobil-ameninta/

https://revista22.ro/interviu/monica-macovei-politicienii-care-fac-servicii-rusiei-dragnea-compania

http://m.ziare.com/lukoil/lucian-isar-explica-scandalul-lukoil-e-un-contributor-important-la-campania-electorala-1326719

https://www.buciumul.ro/2014/10/08/exploziv-de-ce-protejeaza-ponta-lukoil-gruparea-asesoft-intre-contracte-cu-sri-si-afaceri-cu-rusii/

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here