Ghidul gospodarului pentru pompe de apa murdara

0
776

Proprietarii de case particulare au de multe ori nevoie sa rezolve problema pomparii apei murdare. De exemplu, in primavara, cand topirea zapezii inunda subsolurile, putini oameni cheama utilitatile, deoarece costul pomparii nu este ieftin. Si nici tu nu poti scoate apa murdara cu galeata. Singura optiune este pompa apa murdara, care poate pompa nu numai apa din subsol, ci si apa din iazul si piscina de pe proprietate. Puturile de foraj folosite in aceste scopuri nu vor functiona, deoarece lucreaza numai cu apa curata. Prin urmare, este necesar sa cumperi pompe proiectate special pentru pomparea lichidelor murdare.

Unitatile care pompeaza apa curata nu sunt proiectate pentru a injecta particule solide. Din acest motiv, pompa de apa se infunda si devine rapid inutilizabila. Pompa apa murdara ia in considerare si particule solide de la 2 la 5 cm in dimensiune si le trece cu usurinta prin sistem, fiind aruncate odata cu apa murdara, in afara. Atunci cand vrei sa cumperi o pompa apa murdara, in instructiunile modelului sunt indicate dimensiunile particulelor solide pentru care sunt proiectate. Astfel, trebuie sa stii ca exista pompe apa murdara care pompeaza apa care contine o cantitate mica de nisip, pompe apa murdara care pompeaza si pietricele de dimensiuni mai mici si de asemenea, pompe apa murdara, pentru pomparea apei cu fecale si fibre lungi, cum ar fi parul, filamente etc. Desi sunt clasificate ca sisteme de drenaj, ele se disting intr-un grup special, fecal. Toate pompele de gradina pentru apa murdara sunt impartite in 2 grupe, in functie de metoda de admisie a apei: de suprafata si submersibile.

Caracteristicile pompei de suprafata

Pompa de suprafata pentru pomparea apei murdare este destinata pentru lichide usor contaminate, cu particule solide de cel mult 1 cm. Este amplasata nu departe de locul sursei de apa, introducand doar mansonul (conducta de admisie) la fundul rezervorului sau in camera inundata. Astfel de dispozitive sunt caracterizate de puterea redusa, astfel incat, sunt profitabile sa fie cumparate pentru utilizare periodica. De exemplu, de cateva ori pe an pentru a pompa apa de la subsol sau pentru a drena o gradina o data pe saptamana. Utilizarea zilnica nu este recomandata, deoarece dezactiveaza rapid sistemul.

Dintre beneficiile care merita notate, sunt usurinta instalarii si functionarii. Aceste sisteme pot fi instalate aproape oriunde exista o retea electrica in apropiere. Trebuie sa tii cont de faptul ca pompele de suprafata nu sunt proiectate pentru adancimi mari. Adancimea optima la care pot lucra fara supraincarcare, este de aproximativ 5 metri. Modelele cu carcasele din plastic sunt mai ieftine, dar mai putin fiabile decat sistemele metalice. Acestea din urma, lucreaza mai mult atunci cand sunt puse in functiune. Un inconvenient usor al pompelor de suprafata, este ca acestea sunt plasate pe suprafata terenului si daca trebuie sa pompeze apa la temperaturi sub zero, exista riscul inghetarii dispozitivului. Pentru a evita acest lucru, pompele de suprafata se instaleaza in cladiri din apropiere, cum ar fi un garaj, hambar etc.

Caracteristici pompe submersibile

Pompele submersibile functioneaza pe un principiu diferit fata de pompele de apa de suprafata. Acestea sunt complet coborate la baza sursei de admisie a apei. Pompele submersibile pentru pomparea apei murdare,  sunt capabile sa pompeze ape puternic poluate, in care exista un numar mare de particule mari (pana la 5 cm). Datorita camerei largi de lucru a mecanismului, toate impuritatile trec cu usurinta, impreuna cu apa, fara a provoca colmatarea unitatii. Pompele submersibile pentru apa murdara sunt impartite in pompe de apa murdara pentru locuinte si industriale. Fireste, nu trebuie sa iei in considerare optiunile industriale. Astfel de pompe au puteri si performante ridicate, care nu sunt necesare pentru gospodaria ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here