Aforismul e de vina. Unde a gresit Gabriela Firea

0
160

Inversunarea cu care Gabriela Firea Pandele, cu cratima sau fara, o apara pe Speranta Cliseru naste suspiciuni. Relatia dintre cele doua doamne este foarte stransa. Poate fi o prietenie foarte, foarte veche, numai ca pe vremea cand doamna Cliseru termina Academia de Studii Economice, cred ca prin ’86, doamna Firea se numea Vranceanu si avea doar 14 ani. Inseamna ca e de mai incoace, cam de cand Gabriela se pregatea sa se numeasca Pandele. Atunci, cred eu, o fi descoperit ca doamna Cliseru face la curtea primariei din Voluntari mai mult decat Sandra Pralong sau 10 consilieri la curtea lui Iohannis.

Vranceanu. Firea. Pandele. Trei nume care fac istorie in PSD, adunate intr-unul singur, spre mandria Gabrielei

Acum, nici eu nu stiu de ce consilierii PNL din Primaria Generala Bucuresti au spus ca, dupa numirea Sperantei Cliseru in functia de prefect al Capitalei, Bucurestiul a devenit o afacere de familie. Familia Pandele. Cred ca numai din rautate.

Aforismul e de vina

Ma intreb, ca tot omul inocent, daca nu cumva doamna Cliseru stie lucruri care ar putea periclita situatia fericita a familei Pandele. Chestii de casa, de primarie, de afaceri, de Voluntari sau din apropiere, ca doar a fost si prefect la Ilfov. Sau de Primaria Capitalei, caci a fost consilierul personal al Gabrielei Firea si ii cunostea bine activitatea. Dar Gabriela Firea si consortul Pandele constituie un cuplu model in politica. Sunt mai presus de orice banuiala. La fel si in trebile primariilor pe care le conduc. Nu au afaceri necinstite, sunt sigur de asta. Iar daca, prin reducere la absurd ar exista, desi eu nu cred, nu e obligatoriu ca doamna Cliseru sa si stie de ele ceva. Si atunci, de ce trebuie aparata cu atata indarjire? Stiu, spuneam, ca cele doua doamne sunt foarte bune prietene. La fel si Pandele, caci nu poate fi scos din ecuatie. Foarte frumos, azi nu prea mai gasesti asemenea oameni de calitate. Dar uite, tocmai acum mi-am adus aminte de aforistul George Budoi, care prin 2008 scria ca in politica nu exista prietenii, ci numai interese. De ce l-oi fi citit?

Bine, si?

Toate bune si frumoase, numai ca cerbicia cu care Gabriela Firea isi apara prietena, repet, gest elegant altminteri, nu vad ce legatura ar  avea cu atacarea lui Liviu Dragnea. Firea sustine ca liderul PSD vrea sa o scoata basma curata pe ministrul Carmen Dan din mizeria cu iz de aranjament, la 10 august ma refer, si singura solutie la indemana ar fi culpabilizarea doamnei Cliseru. Sincer, la Carmen Dan, fara a o apara, nu am gasit neconcordante. Speranta Cliseru, insa, a oscilat in declaratii. Ba a semnat ordinul de evacuare a Pietei dupa miezul noptii, dar Jandarmeria dovedeste ca ora a fost 23 si 11 minute, ba se afla in Piata, ba intr-o cladire de-a guvernului, ba a discutat cu jandarmii, ba nu a discutat. Fara sanse prea mari de a convinge, doamna Firea recurge la solutia zisa salvatoare: in ordinul de evacuare nu scrie si cum trebuie sa intervina Jandarmeria. Bine, si? Ce rezolva asta?

Dragnea, demisia!

Nu vad, iarasi, nicio legatura intre apararea Sperantei Cliseru si faptul ca Liviu Dragnea ia hotarari de unul singur, fara a se mai consulta cu oamenii de baza ai PSD. Intre apararea aceluiasi personaj si faptul ca dumneaei, doamna Firea, nu vrea sa plece din PSD, dar Dragnea vrea sa o execute cu mana altora, desi o apara statutul. Intre sustinerea nevinovatiei doamnei Cliseru si cererea imperativa ca Liviu Dragnea sa demisioneze. Intre continuarea scandalului pe care il intretine pe zi ce trece, pana la note acute, si salvarea Sperantei Cliseru de niste vini despre care Gabriela Firea zice ca sunt plasmuiri.

Gabi, fa ceva!

In mod surprinzator, cand balamucul era in toi, uite cum apare, ca din senin, si grupul disidentilor. Tot cu apararea doamnei Cliseru o avea legatura? Sau baietii erau cu arma la picior si asteptau sa sune goarna pentru a iesi in fata? Incerc sa fiu serios, dar nu garantez ca reusesc, dar mie mi se pare ca seamana cu un scenariu deplorabil, in care grupul striga „Firea, fa ceva, ca ne-am saturat sa asteptam dupa colt”. Nu am motive sa cred ca Speranta Cliseru ar fi vinovata de ceva anume. Dar, atunci, de ce o apara Gabriela Firea mai dihai ca pe Sfanta Cingatoare a Maicii Domnului, in pridvorul catedralei de la Voluntari? (Valentin Boeru).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here