Doi oameni de afaceri, cercetati pentru evaziune fiscala in Prahova

0
320

Doi oameni de afaceri, cercetati pentru evaziune fiscala in Prahova. Culmea este că ambii se apropie de anii de pensie și riscă să stea după gratii acum…

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat cercetări într-un dosar penal privind doi prahoveni (unul de 61 de ani, cel de-al doilea de 58 de ani) și un ieșean (67 de ani), bănuiți de evaziune fiscală și spălarea banilor, în diferite forme de participație.

Din cercetări au rezultat indicii că patru agenți economici cu un comportament fiscal inadecvat, de tip fantomă, administrați în fapt de ieșean, ar fi desfășurat relații comerciale cu firma prahoveanului de 61 de ani, prin intermediul celuilalt bănuit în cauză.

Astfel, mărfurile înscrise în facturile emise de cei patru agenți către firmă erau achiziționate direct de administratorul în fapt al acesteia din urmă, din antrepozite fiscale, cu prețuri rezonabile, prin intermediul celor patru furnizori. Ulterior, aceștia  refacturau mărfurile către firmă, cu prețuri de 2-3 ori mai mari, mărind cheltuiala, cu scopul de a diminua principalale obligații fiscale datorate bugetului de stat, prejudicial cauzat fiind de  1.575.126 lei.

Tot din probele administrate, a reieșit că facturile emise de cele patru societăți de tip fantomă ar fi fost achitate de firmă prin viramente bancare. Sumele astfel plătite erau retrase integral de împuterniciții pe cont, imediat după ce erau virate, iar cei trei bănuiți intrau în posesia lor, dipunând de ele.

O mare parte din acestea ar fi fost reintroduse în circuitul economic, prin contracte de creditare, astfel încât ar fi fost reciclată suma de 4.927.559 lei, prin intermediul a 98 de transferuri de numerar și 608 retrageri din casieria băncii sau ATM.

În vederea recuperării prejudiciului creat bugetului de stat, au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru a dispune în cauză.

 Ziarul de Ploiești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here