„Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică”

0
128

Jandarmeria Romană a ţinut să precizeze, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu o zi înaintea mega-protestului Diasporei ce va avea loc în Capitală, lângă Guvern, că nu va tolera niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau destabilizarea ordinii constituţionale.

„În aceste zile am văzut cu toţii că au apărut o serie de mesaje în spaţiul public şi în mediul virtual, mesaje şi îndemnuri explicite la violenţă, la ură şi la intoleranţă. Totodată am văzut şi am citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a acestei activităţi.

Vreau să vă asigur, şi când spun asta am mandatul instituţional, că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. De asemenea, nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau destabilizarea ordinii constituţionale.

Au fost lansate recent în spaţiul public mesaj şi ameninţări, îndemnuri explicite la ocupare a unor instituţii ale statului român. Cu astfel de lucruri noi nu ne jucăm şi vom lua măsuri. Toţi cei care vor lansa astfel de mesaje de instigare vor răspunde şi vor avea consecinţele prevăzute de lege„, a declarat locotenent colonel Marius Militaru, şef comunicare Jandarmeria Română, în cadrul unei conferinţe de presă.

Militaru le-a cerut participanţilor la protest să nu se lase antrenaţi de cei ce incită la violenţă şi a ţinut să declare că Jandarmeria nu se confruntă cu cetăţenii, că este echidistantă politic.

„Este important să înţelegem că Jandarmeria nu se confruntă cu cetăţenii sau cu participanţii la o adunare publică, rolul nostru este de a asigura ordinea de drept, de a asigura siguranţa participanţilor şi a celor care vor să manifeste dar şi a celor care nu au legătură cu protestul. Rolul jandarmeriei nu e de a se confrunta cu cetăţenii, aşa că recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine cu intenţia de a obţine o reacţie. (…) Jandarmeria română este o instituţia echidistantă politic, nu are legătură cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene în sprijinul discreţionar al nimănui, suntem în serviciul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, a susţinut Militaru.

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei au acuzat că la ultimele evenimente au fost incidente cu forţele de ordine şi au susţinut că au avut „jandarmi muşcaţi, zgâriaţi, loviţi.” (Neagu Monica).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here