De ce noua lege off-shore nu e bună pentru statul român

0
602

Legea off-shore votată recent de Camera Deputaților, la indicațiile președintelui Liviu Dragnea, văduvește statul român de câteva miliarde de dolari, conform unor calcule făcute independent de către avocatul Dan MV Chitic și de către deputatul Nicușor Dan. Actul normativ respectiv a modificat Legea minelor, care a introdus suprataxarea profiturilor introdusă de OG 7/2013, și a modificat complet varianta votată de Senatul României, care nu prevedea niciun impozit pe veniturile suplimentare. Dragnea a prezentat înaintea votului din Cameră, într-o conferință de presă, mai multe calcule complicate și a spus că regimul de taxare al bogățiilor ce se vor extrage din Marea Neagră românească va aduce la bugetul statului român în următorii ani 20 de miliarde de euro. Legea a fost foarte contestată de către Opoziție iar petroliștii au reacționat inițial destul de dur invocând predictibilitatea unui astfel de act normativ. Câteva zile nimeni nu a venit cu un model de calcul care să demostreze dacă noua lege împinsă de Dragnea e mai bună pentru statul român sau nu. Vine însă o nouă declarație a șefului Camerei în care susține că se poartă discuții pentru o posibilă Ordonanță de Guvern pentru legea off-shore. Dragnea a invocat faptul că prevederile din lege nu sunt bine definite în anexe și nu sunt clare. „Se fac discuții acum pentru posibile ordonanțe de guvern pentru Legea off-shore. Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în comisia de specialitate din Camera Deputațiilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce este în lege nu este bine definit în anexe, nu sunt foarte clare”, a declarat Dragnea.

Avocatul Chitic a prezentat în tablou ceea ce ar fi putut câștiga România dacă s-ar fi mers mai departe cu prevederile din legea minelor și ceea ce a ieșit din legea lui Dragnea. În prima variantă, procentele de calcul al impozitului sunt: 60% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;  pentru prețurile care depășesc 85 lei/MWh se aplică un procent de 80% la venitul suplimentar obținut din diferența dintre 85 lei/MWh și prețul practicat. Cum în ziua de azi prețul este 106 lei/MWh, ceea ce înseamnă că România, aplicând diapozițiile OG 7/2013, ar fi atins o „suprataxă” de 41,36% din valoarea gazelor care s-ar fi extras din Marea Neagră. La această „suprataxare” s-ar fi adăugat redevența cuprinsă între 3,5% și 13%, ceea ce ar fi însemnat că România ar fi atins între 44,86% și 54,36% din valoarea gazelor aflate în subsolul său. Legea lui Dragnea stipulează că „procentele de calcul al impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere off-shore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează: a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv; b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv; 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv; (…)”. Avocatul Chitic, plecând de la aceste formule de calcul al impozitului pe veniturile suplimentare, a spus că România va atinge doar, cel mult, 14,81% din valoarea gazelor, care s-ar fi extras din Marea Neagră.

Un altfel de calcul a prezentat deputatul independent Nicușor Dan. Dacă s-ar aplica prevederile legii minelor, care a introdus suprataxarea stipulată de OG 7/2013, statul ar fi încasat 6,12 miliarde de dolari dacă prețul gazelor ar fi de 85 lei/MWh, 12,8 miliarde de dolari la prețul de azi, de 106,06 lei MWh, și 15,23 miliarde de dolari la prețul estimat de Deloitte pentru  perioada de referință, de 113,72 lei/MWh. Prin legea lui Dragnea, statul încasează 2,15 miliarde de dolari la prețul de 85 lei/MWh. Adică cu aproape 4 miliarde de dolari mai puțin. La prețul de 106,06 lei/MWh, statul ar încasa 3,73 miliarde de dolari iar la prețul de 113,72 lei/MWh 4,43 miliarde de dolari. „Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câștigurile între statul român și companii, în proporție de circa 50%-50%. În celelalte țări europene procentul de câștig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%. Consider că și România trebuie să câștige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră și că procentul de câștig trebuie să fie în marja profitului celorlalte țări europene care au rezerve similare de gaze”, a declarat Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă.( Cosmin Pam Matei).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here