Cum sunt fabricate butoaiele de vin si pentru ce sunt folosite?

0
393
butoaie pentru vin

Unele dintre cele mai bune metode de pastrare a vinului sau a altor lichide sunt acele vase numite butoaie vin. Acestea sunt de capacitate mare si sunt realizate cu ajutorul unor doage de lemn, fixate cu ajutorul unor cercuri de metal.

Aceste butoaie vin sunt realizate din acele scanduri de lemn, mai late la mijloc, caci acest lucru permite ca acestea sa fie stranse si puse la un loc cu ajutorul acelor cercuri metalice. O data ce doagele sunt puse si butoiul este asamblat, este necesar ca in interiorula acestuia sa fie facut un foc, pentru a putea permite ca doagele sa se curbeze.

Urmatorul pas pentru obtinerea unui butoi de calitate este realizarea fundului acestuia, dar si vrana, care este acea gaura care este folosita la butoaiele indundate pentru scoaterea vinului. Aceasta gaura este infundata cu ajutorul unui cep, care este de fapt un dop de lemn.

Butoaiele de vin pot fi confectionate din diverse tipuri de lemn, precum cel de salcam, paltin, frasin folosite in special pentru tuica, dar si din lemn de stejar, care sunt cele mai potrivite pentru pastrarea si invechirea vinului.

Vinul pastrat in aceste butoaie, preia de la acestea o parte din aromele transmise, caci din punct de vedere legal este singura varianta acceptata de aromatizare a lichidului lui Bachus.  Butoaiele de vin din lemn de stejar sunt cele mai utilizate pentru a conferi diverselor sortimente arome specific ale soiurilor de vin.

Anumite soiuri de vin sunt pastrate in butoaie de vin pentru o anumita perioada de timp, printr-un process care poarta numele de distilare, iar cee ace este obtinut, este o bautura alcoolica destul de tare, numita coniac.

Tot in acest tip de butoaie vin din lemn de stejar este pastrata si tuica sau palinca pentru a i se transmite acea culoare galbena.

Totusi, in ultimii ani gospodarii aleg butoaiele de vin din polipropilena alimentara – acestea neschimband gustul, culoarea sau mirosul vinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here