Efectul tehnologiei la varste foarte fragede

0
857

Efectul tehnologiei la varste foarte fragede

Tehnologia este ceva ce ne ajuta sa ne facem vietile mult mai comode si care o si infrumuseteaza in egala masura, daca este folosita in mod inteligent. Tehnologia are o serie de beneficii si nimeni nu poate contesta acest lucru, insa folosirea excesiva a acesteia de catre copii poate avea consecinte neplacute asupra dezvoltarii lor.

Calculatorul, televizorul, smartphone-ul, consolele de jocuri video pot parea inofensive in mainile copiilor de varste mici, insa la varste foarte fragede exista numeroase consecinte nefaste pe care folosirea excesiva a tehnologiei le-ar putea avea asupra copiilor.

Parintii permit accesul mult prea devreme copiilor la tehnologie , cumparandu-le telefoane , tablete , laptopuri si cine stie ce alte gadgeturi si copiii inlocuiesc jucariile cu pc-ul si tableta. Vad copii de 2,3 ani cu tablete , prin metrou , s-ar juca toata ziua daca ii lasi, iar parintii nu au nici o treaba. Daca privim in urma, copiii din generatiile trecute se bucurau la jocuri foarte simple precum „v-ati ascunselea”, inaltau zmee, baloane cu heliu, bateau mingea, etc., insa in prezent acestea nu mai prezinta atat de mult interes. Inteleg ca cei care in ziua de azi sunt parinti , poate nu au avut o situatie materiala foarte buna si incearca sa le ofere copiilor tot ce este mai bun , nu este normal ca un copil de cativa ani sa butoneze 8-10 ore pe zi o tableta sau un telefon.

Mi-e teama sa ma gandesc la ce va urma. Vreau sa fim cu totii copii, din nou! Vreau sa putem da ceasul inapoi si sa apreciem cu adevarat ceea ce am avut candva: timpul si inocenta ! Ramanem doar cu amintirea ca macar noi, am avut o copilarie frumoasa, pe care poate o sa o putem povestii mai departe la copii nostri, fara sa se uite ciudat la noi si sa spuna: „Unde era distractia in toate astea?”.

Potrivit expertilor, folosirea excesiva a tehnologiei afecteaza creierul copiilor, genereaza probleme de atentie, dependenta, stari de oboseala si iritabilitate si chiar depresie si tulburare bipolara. In ceea ce priveste aspectul social, oamenii de stiinta sustin ca dependenta copiilor de dispozitivele digitale presupune mai putin timp petrecut la joaca, in compania altor copii. Copiii petrec atat de mult timp comunicand prin intermediul tehnologiei, incat nu-si mai dezvolta abilitatile de comunicare de baza, deoarece folosirea tehnologiei pentru a comunica nu ajuta la dezvoltarea abilitatilor verbale si nici a inteligentei emotionale. De asemenea, relatiile copiilor cu parintii sunt afectate; copiii au nevoie sa interactioneze fata catre fata cu parintii lor, sa invete sa-si exprime emotiile si sentimentele atat verbal, cat si nonverbal.

Oarecum, farmecul copilariei, este acela ca experimentezi. Utilizarea a diverse obiecte de joaca precum baloanele pot fi foarte eficiente in a umple o buna perioada de timp liber. De asemenea, copiii isi pot dezvolta anumite abilitati cu ajutorul acestora precum moricitatea prin realizarea de decoratiuni baloane, punandu-si in acelasi timp la contributie imaginatia. Marea problema e ca copii se maturizeaza din ce in ce mai repede si nu ma refer mintal, ci isi insusesc atribute ale adultilor care nu se cuvin varstei lor, si in mare parte nu si le insusesc pe cele pozitive. De aceea, tine in primul rand de noi parintii de a ii ajuta sa creasca fara a uilza in exces tehnologia ci prin a se bucura de lucrurile marunte si activitatile specifice varstei lor.

Magazine online plummedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here