Prinderea lui Dragnea – program național

0
168

Sîmbătă dimineață, în drum spre o școală din Sibiu, Klaus Iohannis s-a oprit în fața unui grup de admiratori și a spus:

– „Am luat o decizie importantă și vreau să v-o comunic acum, aici, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat“.

Știre, nu glumă!

Noroc că în respectivul grup se afla totuși un jurnalist și astfel, știrea nu s-a dezumflat și a fost imediat transmisă agențiilor. Cum se face că am avut un asemenea noroc? Și asta, tocmai la Sibiu, unde în weekend, prezența președintelui pe stradă sau în convoiul gălăgios care-l însoțește este un lucru obișnuit. De obicei, sibienii îl lasă în pace, să-și vadă de slujba la biserică sau de întîlnirile cu prietenii.

Ei bine, știrea nu s-a pierdut pentru că unul sau mai mulți ziariști se aflau prin preajmă. Cîți? Cîți a putut anunța biroul de presă al administrației prezidențiale! Dacă decizia ar fi fost luată cu cîteva zile înainte, cu siguranță că mobilizarea presei ar fi fost ceva mai serioasă. Am fi avut la fața locului cel puțin două trei echipe de televiziune de la Realitatea TV și Digi TV și de la cîteva radiouri și site-uri dispuse să înregistreze prețioasele cuvinte ale președintelui

Anunțul de la Sibiu este o comunicare improvizată spre a părea naturală. Este varianta provincială a anunțului făcut în București într-o plimbare cu bicicleta. Adică o altă versiune a aceleiași strategii de comunicare concepute să ni-l prezinte pe Iohannis un om obișnuit, un profesor de provincie, un român de bine. Mergea și el frumos pe stradă și a fost lovit de un gînd.

– Ia să le spun eu sibienilor mei ceva tare! Să le dau o știre, dacă altceva nu le pot aduce!

Să ne imaginăm un Donald Trump mergînd și el pe o stradă din Palm Beach. Și acolo, președintele se trezește lovit de un gînd. Brusc, se îndreaptă spre cîțiva care îl privesc și le zice:

– Vreau să vă spun că am luat o decizie importantă. Mîine dimineață atacăm Coreea de Nord!

Decizia importantă a lui Klaus Iohannis nu se referea la faptul că România va suplimenta trupele în Afganistan, nici că va cere socoteală PSD-ului, Externelor și serviciilor secrete pentru susținerea lui Plahotniuc și pentru blocarea victoriei în alegerile de la Chișinău a lui Andrei Năstase, candidatul proeuropean la primăria capitalei Moldovei. Și nici că o destituie pe Laura Codruța Kovesi.

Decizia importantă nu se referea nici la achiziții de armament (despre astea, președintele nu zice nici pîs), nici măcar la vizita Angelei Merkel la București.

Decizia importantă se referea la candidatura sa pentru un nou mandat, știre după care nu murea nimeni, candidatura sa fiind un subiect de pe locul două sute. Și totuși, de ce sâmbăta, și pe stradă, de ce de la Sibiu, cînd concitadinii săi se duceau la piață sau la cumpărături??Murea lumea dacă mai aștepta două zile pînă cînd președintele se întorcea în București și convoca o conferință de presă? Ca în lumea civilizată, își anunța intenția și formula cîteva dintre prioritățile sale importante pentru un nou mandat.

Cum a explicat președintele declarația surpriză de pe strada din Sibiu? (Cornel NistorescuEditorial).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here