Sefa DNA o fi mizat pe inca o sustinere americana, cu spectacol si laude. Ghinion!

0
347

Cine a avut ochi de vazut si minte sa inteleaga a priceput mesajul transmis de Wess Mitchell, emisarul presedintelui Trump, inca de la sosire. Adjunctul Secretarului de Stat american a spart tiparele protocolului la care se astepta toata lumea si a modificat ordinea vizitelor. Opozitia si #rezistentii de orice fel trambitau, cu zile inainte, ca vine americanu’ si sa vezi ce scarmaneala o sa-si ia Dragnea. Ce suturi in fund, ce palme dupa ceafa, ce mai, o sa mature cu el pe jos. Ghinion! Primul cu care Mitchell s-a intalnit a fost exact Dragnea. Iohannis sa mai astepte, ca doar nu sta cu picioarele in apa. Iar asta arata ca orizonturile americane si gusturile politice s-au schimbat.


Sefa DNA o fi mizat pe inca o sustinere americana, cu spectacol si laude. Ghinion!
Nu pot sa ma abtin, dar iote cum si Cozmin Gusa, consultantul politic intergalactic, a luat o teapa pe masura numelui. Gusa! Ai auzit, Cozmine? Gusa! Nu i s-a aratat in palma schimbarea si nici in carti sau in bobi nu i-a cazut asta.
N-a iesit pasienta
Dupa intalnirea de la Cotroceni, alta surpriza. Nici Mitchell si nici etnicul german Iohannis nu au mai iesit la declaratiile comune, dupa cum eram obisnuiti. Este un semnal ca emisarul american nu avea vreme de pierdut cu discursurile sablonarde ale presedintelui roman? Sau, poate, cu intrebarile stupide ale ziaristilor despre care stie si el ce grade au pe umar, si mai degraba dornici sa-si etaleze cunostintele de limba engleza decat sa inteleaga incotro bat vanturile in lume.


Klaus Iohannis nu e capabil sa inteleaga ca axa SUA-Israel pe care se asaza Romania nu are cum sa treaca prin Berlin sau Viena
Mesajul lui Wess Mitchell a fost dat insa in alocutiunea de la Facultatea de Drept. Coruptie? Da, exista, dar nu este un sprint, ci un maraton. Mai limpede de atat nu se poate. In traducere libera, da, se poate rezolva, dar in timp, nu in goana asta de acum. Sustinatorii Codrutei Kovesi or fi crezut ca Mitchell ii va face una cu pamantul pe Dragnea si partenerii de coalitie cu modificarile la legile justitiei si va canta in registrul opozitiei. Ghinion! Nu le-a iesit pasienta.
Cusut cu ata alba
Vizita lui Mitchell a avut alt scop decat cel pe care mizau truditorii la osanalele Codrutei Kovesi. Lucrurile sunt foarte usor de inteles. Americanii au interesul sa iasa cat mai rapid din Parlament legea offshore. Exxon pierde bani si timp asteptand sa pricepem cum ratam afaceri si bani. Intre parteneri, asemenea gesturi nu se fac. De fiecare data cand erau pe ordinea de zi, dezbatarile se amanau. Cineva are tot interesul ca rezolvarea sa fie impinsa spre calendele grecesti. Ghici cine? Iar raspunsul nu este nici el greu de aflat, daca te raportezi la faptul ca, nu cu mult in urma, nervii americanilor au bubuit din cauza OMV. Raportul Curtii de Conturi arata limpede ca Romania a pierdut cinci miliarde de euro din calcularea gresita a redeventelor, timp in care americanii erau plimbati de la Ana la Caiafa cu Exxon si extragerea gazelor din Marea Neagra. Avantajarea austriecilor in defavoarea americanilor nu avea cum sa le cada bine acestora. Eu, unul, refuz sa cred ca a fost doar un calcul gresit, intr-atat de gresit incat protectorii austrieci ai lui Iohannis sa castige. E cusuta cu ata alba manaria.
Jocul la doua capete
In alta ordine de idei, mesajul lui Mitchell a fost cat se poate de limpede. Cata importanta mai are Codruta Kovesi din moment ce nici macar nu i-a pomenit numele. Nici macar ambasada americana, in comunicatul ei, nu l-a amintit. Candva sustinatoare ferventa a ei, acum a uitat de ea. Si o va uita tot mai des, pentru ca americanii si-au dat seama ca Iohannis este tot mai deconectat de la realitate. In politica mare nu te bagi daca nu te pricepi. Politica lor este afacerea, nu mentinerea unui climat de nesiguranta si tensiune intr-o zona in care interesele lor strategice sunt enorme. Si asta, numai pentru ca Iohannis vrea sa joace la doua capete. Sa fie si cu slanina in Austria, dar si cu buzele unse in SUA nu se poate. Dupa cum nu se poate sa o mentii pe Kovesi in scaun, dar si o tara intreaga sa taca din gura. Si, la fel, nu se poate sa fii si presedinte, dar si sa calci Curtea Constitutionala in picioare. Mie mi se pare ca deja se aud clopotele trase in dunga, Codruto. Oare pentru cine? (Valentin Boeru).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here